Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko ide, a tko ostaje?

Rekonstrukcija Vlade već za desetak dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banske dvore očekuje prva značajnija rekonstrukcija od kada je kormilo iz ruku Ive Sanadera preuzela Jadranka Kosor.

Već za desetak dana predsjednica Vlade s koalicijskim će partnerima započeti razgovore o promjenama u timu s kojim vodi državu. Na odlasku su, doznajemo, samo ministri iz redova HDZ-a, ali mnogo dramatičniji potresi čekaju državne tajnike, jer u njihovim se redovima očekuje prava čistka. Nakon Damira Polančeca, od onih koji su se prije 6 mjeseci smijali s tada novoimenovanom premijerkom, imena još trojice ministara, spominju se na popisu za odlazak. Prva podjela novih karata moguća je već za desetak dana. 'Da li će HDZ nešto mijenjati to je po koalicijskom sporazumu u njihovoj nadležnosti. Ja se u to ne želim miješati, oni će nama priopćiti kad izaberu trenutak, a ako će biti nekih kadrovskih rješenja, oni moraju doći od HDZ-a, jer oni imaju najviše ministara', objasnio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Zbog afera, koje vuče za sobom, svako malo ponavlja se priča kako Banske dvore napušta Božidar Kalmeta. 'Ja spavam jako dobro i jako mirno', kaže sam Kalmeta. Ministar je bio bezbrižan i prije dva dana u središnjici HDZ-a, kad je premijerka brisala Ivu Sanadera iz stranke, a sama je tražila da joj upravo Kalmeta bude blizu. Ovisno o rezultatima pokrenutih istragama, kažu nam dobro upućeni izvori, ovisit će i Kalmetina pozicija. No, ostavi li ga, i sama će narušiti vlastiti imidž korupcijskog borca.

>> Nakon Sanadera Kosoričina metla cilja ministre

Mnogi smatraju upitnom i ministarsku karijeru Branka Vukelića. No, s njim, doznajemo, nitko o tome nije razgovarao pa navodno, niti premijerka Kosor. On zabrinut nije, a ode li zbog zdravstvenog stanja, bit će samo krinka za istragu oko nestalih milijuna u Brodosplitu, s čim ga se dovodilo u vezu. Očekivani odlazak onaj je Bianke Matković. Ministrica bez portfelja slaba je karika u Vladi. Kosor, navodno, na nju više ne računa. Prema nekim špekulacijama, kofere pakira i Biankin donedavni šef, ministar Gordan Jandroković. Proljetne se rekonstrukcije ne boji čelni čovjek HSS-a, a novih ministarskih apetita, kaže, seljaci nemaju. 'Potpredsjednik Vlade i ministar region.razvoja Pankretić, i ministar turizma Bajs vrlo dobro obnašaju te funkcije. Ne mislimo tražiti nikakvo pojačanje', tvrdi Friščić.

HSS-ovi ministri mirno spavaju, ali strepjeti bi mogli drugi. Loši rezultati, ali prije svega nestručnost i podobnost, ono je zbog čega će se uvesti red među državnim tajnicima. U čijem su resoru oni nepoželjni, a tko se naći na novoj Vladinoj fotografiji, za sada zna samo premijerka.

Finalno sučeljavanje Milana Bandića i Ive Josipovića, s kojima će Mislav Bago, u četvrtak, 07.01. u 21 sat i 45 minuta pretresti sva aktualna politička pitanja koja potresaju Hrvatsku, pratite izravno i na Dnevnik.hr-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene