Ako nema vode, nema natapanja usjeva, ako nema natapanja usjeva - nema dobrog uroda, a ako nema dobrog uroda - i cijena mu je veća. Reportreka Dnevnika Nove TV Lina Dollar bila je na terenu. Poljoprivrednici nemaju alternativu, kazala je.

Galerija Dean Vitasović - 2 Dean Vitasović - 1 Lina Dollar +1 Suha zemlja - 1

Bez vode nema ni poljoprivrede. Nekim su poljoprivrednicima bušotine već presušile, nekima su uz vodu počele puštati i zrak. Više o tome reporterki Dnevnika Nove TV  Lini Dollar rekao je poljoprivrednik Dean Vitasović.

Na njegovim bušotinama još ima vode, iako su bušotine već počele davati znakove problema.

"Nekima su već i presušile, meni nisu, ali jedna mi već daje znakove da je nedostatak vode", kaže Vitasović te dodaje kako to znači katastrofu.

"Za desetak dana, petnaest, tu gdje nam je bio krumpir moramo spremiti zemlju za sadnju kupusića. Ako ne bude vode, ako bušitine presuše, od toga neće biti ništa", pojasnio je gost.

Na pitanje kako se zemlja koja je potpuno suha priprema za sadnju, kaže kako je treba dobro natopiti. 

"Nama tu gdje je bio krumpir moramo zalijevati da bi ga uopće mogli vaditi, tako da nešto malo vlage ima, ali da bi išli u pripremu za sadnju kupusića - zimske robe - treba to dobro natopiti, pofrezati i ponovno natopiti presadnju, odmah nakon sadnje zalijevati...", opisao je Dean Vitasović.

Voda praktički danonoćno treba teći, rekao je. Dvjesta metara natapa se deset sati. 

Grad Pula nekim je poljoprivrednicima ponudio da mogu vodu uzeti s izvora u gradu. Za gosta Dnevnika Nove TV to je nemoguće.

Ilustracija Istra uvodi restrikcije korištenja pitke vode: Objavljeno kad će stupiti na snagu i koja su nova pravila

Ilustracija Jednoj hrvatskoj regiji prijeti nestašica vode, župan najavio restrikcije: "Moramo smanjiti potrošnju za sve što nije nužno"

"Na trideset hektara mi moramo zalijevati 24 sata dnevno. Za male poljoprivrednike će to dobro doći, spas je, jer bez vode nema ništa", kazao je te dodao kako je za ozbiljne proizvođače jako teška situacija.

Ni vremenska prognoza ne ide u prilog, kiša nema na vidiku.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju