Obavijesti Video Pretražite Navigacija
restriktivne mjere

Jednoj hrvatskoj regiji prijeti nestašica vode, župan najavio restrikcije: "Moramo smanjiti potrošnju za sve što nije nužno"

Istarski župan Boris Miletić rekao je u srijedu da, prema podatcima, hidrološka situacija na području Istarske županije nije povoljna pa će biti nužno uvesti određene restrikcije kako bi se građanima osigurao stalni dotok pitke vode.

"Dnevno pratimo situaciju na terenu i, prema postojećim podacima, hidrološka situacija definitivno nije povoljna. Imamo izuzetno sušnu godinu, i to ne samo na području Istre, nego i u primorskom dijelu Slovenije i sjevernoj Italiji, koje su već uvele određene restrikcije u vezi s opskrbom vode", rekao je Boris Miletić.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

"Ako se jedan dio vode mora uštedjeti, moramo vidjeti od čega bismo privremeno mogli odustati, vjerojatno od pranja automobila ili zalijevanja javnih površina, koje u ovakvoj situaciji i nije najnužnije te se bez toga može preživjeti. Međutim, pitka voda mora biti dostupna", rekao je Miletić i dodao da proizvodnja hrane, a ponajprije ratarske kulture moraju imati vode.

Pročitajte i ovo Suša Dugotrajna suša Moguće restrikcije vode? Župan pozvao na racionalnu potrošnju, prati se situacija

Pročitajte i ovo Posljedice suše u Veroni - 1 EKIPA NOVE TV NA TERENU Nezapamćena suša na sjeveru Italije: Zbog nestašice vode proglašeno izvanredno stanje

Prema njegovim riječima, ako Istra želi izdržati ovu sušnu sezonu, vodovodi u Istarskoj županiji morat će poduzeti neke restriktivne mjere. Za sutra je najavio skupštinu Vodovoda u Buzetu, a za petak koordinaciju na kojoj će s direktorima vodovoda i predstavnicima Hrvatskih voda još jedanput proučiti situaciju te poduzeti potrebne mjere.

"Privremeno ćemo morati smanjiti potrošnju"

"Za mene je ključno građanima Istre i svim gostima osigurati dotok pitke vode i osigurati mogućnost poljoprivredne proizvodnje, dok ćemo za sve ostalo što nije toliko nužno morati privremeno smanjiti potrošnju vode", poručio je župan Miletić.

Izvijestio je i da je stanje na akumulacijskom jezeru Butonigi nešto povoljnije nego 2012. godine jer je na jezero spojen izvor Bulaž, koji ga "dohranjuje". U Butonigi je trenutačno nešto malo više vode nego tijekom suše 2012., no s druge strane, zbog nedostatka padalina i nepovoljne hidrološke situacije, sami izvori vode su manje izdašni nego tada, rekao je Miletić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene