Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikako da krene

Milanović optimist: 'Iduće godine očekujemo rast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sljedeće godine očekujemo rast, a očekuje ga i Europska komisija. Meni optimizam daje podatak da je izvoz roba u porastu', komentirao je Milanović pad BDP-a.

Premijer Zoran Milanović komentirao je u petak u Dubrovniku najnoviji podatak o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazavši da iduće godine očekuje gospodarski rast, a optimizam mu daje rast robnog izvoza na tržište Europske unije (EU).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

'Sljedeće godine očekujemo rast, a očekuje ga i Europska komisija. Izvoz raste, a doprinos tome daje i ovdašnja industrija, odnosno turizam', kazao je Milanović odgovarajući na upit novinara.

Ustvrdio je da nedostaju investicije, a da će ih sljedeće godine biti više.

'A na kraju svega je osobna potrošnja. Ljude ne možete natjerati da troše dok su nesigurni da će biti bolje. Meni optimizam daje podatak da je izvoz roba u porastu. To je natjecanje na europskom tržištu gdje nema državnih potpora. Koliko si dobar toliko se prodaš i to ohrabruje', rekao je Milanović.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu pao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 12. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

Tako se recesija nastavlja već šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

BDP je opet pao!

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u petak je ocijenio da je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem ovogodišnjem tromjesečju blaži nego u prethodnim kvartalima i očekivan.

'To je blaži pad nego što smo imali u prethodnim kvartalima i ja bih rekao očekivano', rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Grčić u izjavi za novinare nakon javne tribine o prioritetima nove Europske komisije.

Na pitanje novinara je li to njegov osobni poraz, Grčić je odgovorio: 'Ne znam zašto bi to bio moj osobni poraz. To je trenutačno stanje u Hrvatskoj i borimo se da se ta situacija u idućoj godini uz pomoć svih ovih projekata koje smo pripremili i pripremamo okrene.'

Oporba poziva Vladu na provedbu reformi

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru u petak su pad BDP-a ocijenili očekivanim te pozvali Vladu na provedbu reformi. 'To je uobičajeni pad, ja govorim o godinama, a oni o kvartalima', kazao je Boro Grubišić (HDSSB) u izjavi novinarima. Na pitanje što Vlada treba poduzeti, rekao je: 'Pa ono što govore, a ne poduzimaju'.

Plan strateških investicija propao je, a Vlada u svojoj nesposobnosti ide sve dublje i sve dalje. Najbolje je da se sklone iz političkog života, a tko god dođe, mora ozbiljnije pristupiti investicijama i zapošljavanju, ustvrdio je Grubišić.

Na pitanje znači li reforma javne uprave ujedno i otpuštanje, Grubišić je rekao da će oni koji su hrabri reći da to znači i dijelom otpuštanje i dijelom smanjivanje plaća. 'Koliko god to bilo nepopularno, to je tako. Na kraju će nam to nametnuti MMF i EU. Što god dalje odgađamo, bit će više problema', zaključio je Grubišić.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker pad BDP-a ocjenjuje 'još jednom potvrdom nečinjenja ove Vlade', kako sada, tako i u protekle tri godine. Nema strukturnih reformi, nije otvoren prostor privatnim investicijama, a zakočili su državne, kaže Šuker.

'To je za neke ljude u Vladi iznenađenje, a za ostale je to normalno', rekao je te dodao da iznova i iznova ponavlja da su potrebne reforme i u zdravstvu i u školstvu i u državnoj upravi. 'Jedino efikasna državna uprava može dovesti do toga se smanje troškovi i otvori prostor za investicije', poručio je Šuker.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene