KBC Split
KBC Split Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović potvrdio je u srijedu kako je u KBC-u Split prošlog tjedna formirano povjerenstvo koje je započelo izvanredni nadzor zbog anonimnog pisma u kojem se za nestručnost i nesavjesno liječenje te navodna četiri smrtna slučaja optužuje tamošnji kardiokirurg.


"Kad smo dobili anonimno pismo, a to je bilo 15. siječnja, odmah smo formirali izvanredno povjerenstvo. U tom se povjerenstvu nalazi sedam članova koji će ispitati navode iz pisma. Članovi povjerenstva su liječnici, redovito ih bude pet, a obično se dodaju još dva člana koji su specifični za neki slučaj, pa ih je ukupno sedam", kazao je Hini ravnatelj Meštrović.

Vezani članci Dušanka Martinović Kaliterna i Mario Jurič - 3 Kolege o zamjeni pacijentica u Splitu: "Radili su u nemogućim uvjetima. Dogodila se ružna pogreška koja je bacila ljagu na sve nas" Julije Meštrović Zbog zamjene identiteta u KBC-u Split smijenjeno troje ljudi, Meštrović ostaje ravnatelj

Istaknuo je i da Kardiokirurgija nikada nije bolje radila i nikada nisu imali više operacija u jednom tjednu, pa su tako proteklih sedam dana odradili deset zahtjevnih operacija. Naglasio je i da svakoga tjedna u upravi bolnice imaju sastanak kardiokirurga, kardiologa i kardioloških anesteziologa te se sistematski radi na poboljšanju kvalitete rada.

Anonimna je osoba u svom pismu, kako je otkrio Dnevnik Nove TV, navela 25 operacija tijekom kojih je navodno ugrađivan manji broj premosnica od propisanog. Premosnice su, kako se tvrdi u pismu, ugrađivane na pogrešne arterije, zbog čega je kod pacijenata došlo do srčanog ili moždanog udara te su preminuli.

U pismu je navodno navedeno i kako se prijavljeni liječnik žalio kako mu je plaća mala da bi obavio sve što je potrebno, dok neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, kao i da "neće stići sve obaviti jer ga čeka društvo za kartanje".

Ovo je već drugi put tijekom protekla tri mjeseca da mediji izvještavaju o Odjelu kardiokirurgije splitske bolnice. Nedavno je bila riječ o jednom od liječnika koji je osumnjičen za primanje mita. (Hina)