Novi skandal u splitskoj bolnici. Ravnateljstvo je pokrenulo izvanredni unutarnji nadzor zbog pisma u kojem se kardiokirurga optužuje za nestručnost i nesavjesno liječenje. U pismu se opisuje 25 problematičnih operacija, a u četiri slučaja spominje se i smrtni ishod.


Prema pismu koje potpisuje anonimni djelatnik splitske bolnice spominje se 25 operacija koje, sumnja se, nisu izvedene stručno.

Vezani članci Terenac se zabio u trgovinu VIDEO Automobilom se zabio u izlog Appleova dućana i ubio jednu osobu Lijes Obitelj u šoku: "Bez našeg znanja prebačen je na groblje u limenom, zatvorenom lijesu"

Ugrađivan je manji broj premosnica nego što je bilo potrebno, premosnice su ugrađivane na neodgovarajuće arterije i tako dalje. Prema ovome pismu četiri slučaja završila su sa smrtnim ishodom.

"Neki od slučajeva su: pogrešna rekonstrukcija aorte što je završilo smrtnim ishodom, ugrađen prevelik umjetni aortalni zalistak, što je zatvorilo koronarne arterije, izazvalo srčani infarkt, moždani udar i u konačnici smrtni ishod. Bolesnik je preminuo na operacijskom stolu, Ipak, aortalni graft je postavljen, uz komentar doktora da će na taj način "bolje izgledati na patologiji", navodi se u pismu.

Uz to, navodi se kako je liječnik govorio da mu je premala plaća da bi obavio sve što je bilo potrebno, neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, ili kako neće stići napraviti sve procedure jer ga čeka društvo za kartanje.

Iz ravnateljstva splitske bolnice potvrdili su kako su zaprimili pismo. S obzirom da se radi o ozbiljnim navodima, kažu kako je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor. Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split provjerit će sve navode iz pisma.

"Lažni navodi kao dio šire strategije obrane optuženika"

Navod iz prijave su lažni, stručno bespredmetni, neutemeljeni i osobno maliciozni, poručuje Dnevniku Nove TV u pisanom odgovoru optuženi kardiokirurg.

"Spreman sam se u bilo kojem trenutku suočiti javno ili pred bilo kojim organom Republike Hrvatske sa niže potpisanim ''anonimnim'' djelatnikom KBC-Split kako bi u okviru regularnog pravnog poretka mogli suočiti stavove.

Osnovano sumnjam da je ova paušalna, na podacima neutemeljena anonimna prijava dio šire strategije obrane optuženika, za slična djela povezana i dodatno s korupcijom, što je sve bilo potencirano na Vašoj cijenjenoj emisiji. Navedeno je naravno nedokazivo, kao što je i anonimna prijava bez odgovornosti za svog autora.

Tijekom protekle godine o kojoj se u anonimnoj prijave spominje, imenovan sam v.d.Pročelnikom Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split, nakon smjene ranijeg Pročelnika zbog korupcijske afere. U tom periodu iskorigirao sam cijeli niz medicinskih i organizacijskih nepravilnosti, od kojih neki graniče sa kriminalnim postupanjem, o čemu postoji relevantna dokumentacija.

Cijeli period spominjan u ovoj anonimnoj prijavi Kardiokirurgija Split je bila pod mentorstvom eminentnih kardiokirurga KBC Zagreb i KB Dubrava, sa stalnom prisutnošću njihovih liječnika u KBC Split, o čemu postoje pisana izvješća, koja su u svakom momentu dostupna.

Hrvatsko kardiokirurško društvo kao krovna institucija kardiokirurške struke se na Skupštini 15.11.2019., očitovalo o stanju na Kardiokirurgiji KBC-a Split, u smislu potpore mom stručnom i organizacijskom radu u tijeku mog mandata, o čemu također postoje pisana izvješća", naveo je kardiokirurg.

"Radi se o uznemirujućem pismu koje ima za poruku upozoriti javnost da nisu dovoljno sigurni kada se idu liječiti. Ovo zahtjeva detaljnu istragu i objašnjenje javnosti što se dogodilo", poručuje Jasna Karačić, iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Svi navodi će se istražiti.

Ministarstvo zdravstva provjerava navode

Ministarstvo zdravstva kaže kako nisu primili nikakve prijave za ove slučajeve, ali će, tvrde, provjeriti sve u dogovoru sa splitskom bolnicom, te poduzeti sve aktivnosti u skladu sa svojim ovlastima.

25 operacija koje se u pismu spominju kao problematične obavljene su na splitskoj kardiokirurgiji tijekom prošle godine.

Liječnička komora će od uprave KBC-a Split, zatražiti detaljne podatke o ovoj prijavi i informaciju o rezultatima provedenog bolničkog unutarnjeg nadzora.

O daljnjim koracima Komora će odlučiti nakon što dobije službene dokumente i informacije.

 

Ovo je nova afera koja potresa splitsku kardiokirurgiju nakon otkrića Provjerenog o mitu u tom istom zavodu. Činjenica je da se ovdje sada radi o drugom liječniku.

Isto tako, treba kazati kako i ovaj liječnik kojeg se optužuje za nesavjesno liječenje i drugi kojeg se sumnjiči za primanje mita i dalje rade na istom odjelu u istoj bolnici.

 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju