Policija je u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom prijavila 50-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnog hrvatskom pravosuđu, kojega sumnjiči za ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika u Vukovaru.

Galerija


Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku proveli su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim državljaninom Republike Srbije zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, na štetu 48-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske.

Vezani članci Igor Garbac Hrvatski ratni vojni invalid o ratu u Vukovaru: "Nismo se bojali. Tek kad su ljudi počeli ginuti, to je sve dobilo na težini" Privođenje osumnjičenog u Osijeku - 2 Osumnjičenom za ratne zločine na Ovčari određen istražni zatvor: '91. je imao samo 17 godina

Sumnja se da je 50-godišnji državljanin Srbije, tada 23-godišnji pripadnik srpske paravojne postrojbe "Leva supoderica", 21. studenog 1991. godine u poslijepodnevnim satima s još dvojicom pripadnika iste srpske paravojne postrojbe došao u prostorije "Veleprometa", u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija "Veleprometa" izveli 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji je ondje doveden s poljoprivrednog dobra "Ovčara" te ga odveli u kuću u Vukovaru, u naselju Sajmište, u kojoj je bio smješten dio pripadnika navedene srpske paravojne postrojbe.

Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe "Leva supoderica" spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj su kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom "pumpericom" po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća, uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, a od udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine.

Protiv osumnjičenog 50-godišnjeg državljanina Republike Srbije, koji nije dostupan tijelima progona Republike Hrvatske, podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.