Zbog planirane reforme mirovinskog osiguranja, kojom se odlazak u mirovinu predviđa sa 67 godina, mnogi su se zabrinuli hoće li tako dugo moći raditi odgovorne poslove poput kirurgije ili vožnje tramvaja. Produženog radnog staža boje se i građevinski radnici, a u ministarstvu rada i mirovinskog sustava tvrde kako imaju rješenje za one koji ne budu mogli raditi do 67.


Škare iz ruku frizer Daniel Plašč neće ispuštati još gotovo 30 godina. Prema novim izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju, u mirovinu će tek sa 67 godina, kao i svi građani mlađi od 49 godina. 'Istina je, sa 67 godina ne znam baš da će vam donijeti kavu, a da ne prolije pola ili da vam ja možda odrežem jedno ili oba uha', kazao je Danijel.

Vezani članci Muškarac s mobitelom Baš mu se nije dalo: Da izbjegne posao, poreznik zvao samoga sebe 55 sati Slika nije dostupna Ima 100 godina i još ne želi u mirovinu!

Vozač tramvaja Željko Nikolić je na pola puta do mirovine. No, prema novom zakonu morat će raditi sedam godina duže no što je planirao. 'Puno lošije reflekse imate, slabije vidite i slabije čujete', kazao je Željko.

S volanom u rukama, odgovornost je velika, poručuju sindikati. 'Svaki naš vozač tramvaja i autobusa ima najmanje stotinjak ljudi u vozilu i odgovornost prema tim ljudima i drugim sudionicima u prometu. Ako netko želi gurati ljude u smrt, to je onda ta odluka', kazao je Ante Jelić, predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika.

>>
Mrsić: Na tržištu rada otvorit će se 370 tisuća radnih mjesta, tamo 2040. i 2050.!

Tuđe živote u rukama drže i liječnici. Kirurg Tugomir Gverić rođen je prije 1964. godine, i u mirovinu će kada je i planirao. No, produljenje radnog vijeka u medicini, upozorava, može biti opasno. 'Ruke popuštaju, oči slabe, gubite moć koncentracije, snalaženje u novonastalim situacijama koje su u kirurgiji normalne - i to opada', kazao je Gverić.

Poslodavci smatraju kako bi trebala postojati izuzeća. 'U prehrambenoj industriji rad do 67. godine je nešto što nije baš humano', kazao je Zvonko Popović, vlasnik jedne tvornice.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je kazao kako je teško dati generalnu ocjenu. 'Naravno da je teško dati generalnu ocjenu jer neka radna mjesta omogućavaju rad i dulje od 67 godina, a neka radna mjesta sasvim sigurno ne mogu biti primjerena za ljude te starosne dobi', kazao je Majetić.

Prva umirovljenja u 67., zbog kako je rekao ministar Mrsić, nedostatka radne snage, očekuju nas za 20-ak godina. U uvjeravanje iz ministarstva rada kako će onima koji više ne mogu obavljati poslove koje su radili cijeli život, dati novo radno mjesto, vjeruju malobrojni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju