Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlaže dostojanstveno komemoriranje

Pupovac pisao Odboru za Ustav: Na hitnu sjednicu pozvati ministra uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Milorad Pupovac (SDSS), ponukan time što nadležna tijela nisu poduzela "nužne radnje" za uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", zatražio je u četvrtak od Odbora da na hitnu sjednicu pozove ministra uprave Ivana Kovačića

"Također, predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima", navodi Pupovac u dopisu Odboru.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

Pritom ga podsjeća da je 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Ploča je, napominje, postavljena na zgradu dječjeg vrtića, na mjestu na kojem je bila zgrada u kojoj je u razdoblju 1941.-1945. bila smještena komanda jasenovačkog koncentracijskog logora smrti.

SDSS-ov zastupnik navodi i da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" bio službeni pozdrav NDH, te da je u jasenovačkom logoru, "prema dosadašnjim podacima o poeimeničnom registru žrtava usmrćeno 83.145 osoba, od toga 20.101 dijete". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene