Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je točan broj slučajeva ptičje gripe te najavilo eutanazije.


Virus ptičje gripe potvrđen je na farmi pataka kod Velike Gorice zbog čega će biti eutanazirano 920 pataka i kokoši te uništeno gotovo 20.000 jaja, priopćili su iz Ministarstva.

Vezani članci Lignje Ako ste ih kupili, vratite ih: S tržišta se povlače smrznute lignje, imaju povećanu količinu teškog metala Mljeveno meso,ilustracija Pronađena salmonela i druge bakterije: S tržišta se povlači brzo smrznuto poljsko miješano meso

"Virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, potvrđen je na farmi „Valionica Radina“ koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen.

Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Eutanazija zaraženih životinja započet će u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Ptičja gripa je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.