Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus prenose komarci

U Srbiji 4 osobe umrle, 63 oboljele od groznice Zapadnog Nila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji su četiri osobe umrle, a 63 ih je oboljelo od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju na čovjeka sa zaraženih ptica prenose komarci.

Četiri osobe u Srbiji umrle su, a 63 ih je oboljelo od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje "Batut".

U podacima instituta do 16. kolovoza navodi se da je jedna od preminulih iz Rume, jedan pacijent je s područja općtine Temerina, a dvoje iz općine Čukarica. Preminuli su bili stariji od 50 godina i kronični bolesnici, što znači da su bili u skupini s povećanim rizikom od težeg oblika te virusne bolesti.

Od ukupnog broja oboljelih, 43 pacijenta imaju ili su imali simptome meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa, navodi institut.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Ilustracija Prenose je komarci Opasna zaraza širi se u susjedstvu: Otkriveni novi slučajevi groznice

>>Groznica Zapadnog Nila stigla i u Srbiju, troje ljudi hospitalizirano

Većina ih je s područja Beograda (48), a ostalih 15 iz općina Ruma (2), Pančevo (2), Valjevo (3), Temerin (1), Šabac (1), Sremska Mitrovica (1), Vršac (1) i Smederevo (4).

Groznica zapadnog Nila široko je rasprostranjena bolest u Africi i drugim dijelovima svijeta, a na čovjeka je sa zaraženih ptica prenose komarci. Najčešće se očituje kao kratkotrajna vrućica, a u malog broja zaraženih zahvaćeni su mozak i moždane ovojnice.

Uzročni virus bolesti poznat je od 1937. godine, a naziv je dobio po pokrajini u Ugandi gdje je otkriven. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene