Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krematorij samo u Zagrebu

Provjerili smo kako se kreću cijene pogreba, grobnih mjesta, prijevoza pokojnika i glazbe u Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Doznajte što je sve uključeno u jedan sprovod, kao i kolike su cijene.

Ukoliko planirate skroman sprovod u Zagrebu, računajte na iznos između 12.000 do 15.000 kuna. "Najskuplje je u gradovima gdje komunalne gradske tvrtke drže groblja, a najjeftinije je po mjestima gdje groblja drže Mjesni odbori i bratstva - koji sami vrše ukop ili ukop vrše privatni pogrebnici s ugovorom ili koncesijom", pojasnio nam je predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske (UPH) Damir Sapanjoš.

U iznos se uključuje: drveni i limeni lijes s osnovnom garniturom, papuče, grobnu oznaku ili križ, osmrtnice, prijevoz na području Zagreba, obavijest za novine, aranžman za lijes, glazbu ili pjevanje, troškove ukopa na groblju.

Sve izvan toga, kao što su oblačenje pokojnika, bolji drveni lijes, korištenje rashladne komore na više dana, cvijeće, dodatni oglasi u novinama, kupovina grobnog mjesta, karmine i slično, bitno povećava troškove.

Ako morate prevesti posmrtne ostatke iz drugog grada ili zemlje, trebat ćete prethodno izvaditi potvrdu za mogućnost ukopa na određenom groblju. U Zagrebu je to 81,97 kuna.

Ukoliko pokojnika prevozite u inozemstvo, iz Gradskih groblja Zagreb navode da je cijena, u oba smjera, 6,25 kuna po kilometru.

Cijena glazbe varira ovisno o broju i kvaliteti izvođača, pjevača i svirača, minimalno 1200 kn za klapsko izvođenje tri pjesme iz redovnog repertoara, dok je limena glazba najmanje 1600 kuna. Posebne želje povećavaju cijenu. "Cijena solo trube je od 500 do 750 kuna (ovisi o broju kompozicija koje trubač izvodi)", kazao je Sapanjoš.

Grobna mjesta

Na Mirogoju najniža cijena grobnog mjesta za klasičan način pokapanja iznosi 11.250 kuna + PDV, a za kompletno uređena grobna mjesta (grobovi i grobnice) iznosi se kreću u rasponu 70.000 - 150.000 kuna.

Grobna mjesta na Miroševcu su cijenom znatno pristupačnija. Najniža je 7500 kuna + PDV, a za grobnice znatno više, od 31.000 - 50.000 kuna.

Najjeftinija cijena grobnog mjesta je na Markovu polju - 2500 kuna.

Grobno mjesto na Mirogoju u Velikoj arkadi ili kapeli u prvoj zoni koštat će vas 92.500 kuna, što je ujedno i najviša cijena.

Ako, primjerice, želite pokojnika u Sarkofagu 290, američkog oblika s garniturom i limenim uloškom, budite spremni izdvojiti 29.108,80 kuna.

Cjenik tržišnih usluga podružnice Gradskih groblja možete pogledati OVDJE.

Kremiranje

U Hrvatskoj samo Zagreb ima krematorij, tako da, umjesto uštede bi vam se mogao dogoditi trošak prijevoza posmrtnih ostataka. "Samo kremiranje pokojnika u krematoriju (bez ispraćaja) je cca 1900 kuna s osnovnom urnom za pepeo pokojnika te još polaganje urne u grob ili kazetu za urne cca 2000 do 3000 kuna (ovisno o podizanju i vraćanju ploče)", ističe Sapanjoš.

Obitelj ima dvije mogućnosti - kremiranje sa ili bez kremiranja. Bez ispraćaja u dvorani na krematoriju (samo kremiranje) košta cca 1900 kuna, dok je s ispraćajem cijena između 2500-2800 kuna (ovisno i o broju dana korištenja rashladnih komora).

Sapanjoš ističe da se na tu cijenu moraju dodati troškovi polaganje urne u grob ili kazete za urnu na nekom groblju gdje obitelj ima grobno mjesto, ako na tom groblju upravljaju komunalne gradske tvrtke.

Ukoliko se odlučite za kremiranje, svi osnovni troškovi ostaju isti, osim što postupak kremiranja plaćate dodatnih 564,51 kuna (bez korištenja rashladne komore, odra i dvorane za ispraćaj).

"Statistika pokazuje da se ljudi sve više odlučuju za kremiranje, što zbog pijetetnijih ispraćaja, a i cijene kazeta za urne", rekao je Sapanjoš.

Trebat će i urna za pepeo koja se može nabaviti po cijeni od 500 kuna ili više. Cijena komunalnih usluga na groblju se kreću od 2500 do 7050 kuna.

Pročitajte i ovo Lijes SLUČAJ IZ SPLITSKE BOLNICE Obitelj u šoku: "Bez našeg znanja prebačen je na groblje u limenom, zatvorenom lijesu"

Pročitajte i ovo U Istri zaražene pokojnike smiju prevoziti samo dvije tvrtke inkasirali ekskluzivnost U Istri traje rat oko prijevoza pokojnika: "Istra je nešto posebno, oni su bolji od nas. Mi ostali pogrebnici smo svi nesposobni, a oni su sposobni..."

Kod kremiranja ne morate nužno kupovati grobno mjesto. Pepeo je moguće prosipati u Gaju urni, u Sunčanoj poljani na zagrebačkom Krematoriju. Cijena takve usluge, bez korištenja rashladne komore, odra i dvorane za ispraćaj, stoji 840,12 kuna.

S korištenjem gospodarskih objekata i opreme iznosi 1.548,78 kuna. U Hrvatskoj ta mogućnost nije toliko česta, godišnje bude između 25 i 30 takvih ceremonija.

Cijena grobnog mjesta na Mirogoju za četiri urne iznosi otprilike 7800 kuna.

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku broj umrlih u 2021. bio je 63.611.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene