Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ IZ SPLITSKE BOLNICE

Obitelj u šoku: "Bez našeg znanja prebačen je na groblje u limenom, zatvorenom lijesu"

Aktualno Galerija Lijes Lijes Foto: DNEVNIK.hr Groblje - 1 Groblje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Groblje - 2 Groblje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Groblje - 3 Galerija 1/4 >>
Nakon priloga u Dnevniku Nove TV u kojem je upozoreno na nepravednu praksu u korist gradske tvrtke, splitska bolnica odlučila je dopustiti preuzimanje preminulih s COVID infekcijom i ostalim pogrebnicima. No iz iste ustanove stiže i nova šokantna priča. Pacijent koji je bio COVID negativan u trenutku smrti, prevezen je iz bolnice u zatvorenom limenom lijesu bez znanja obitelji.

Kao da smrt supruga i oca nije bila dovoljna trauma, za jednu splitsku obitelj uslijedio je novi šok. "Bezuspješno smo ga tražili na patologiji. No on je bez našeg znanja u limenom zatvorenom lijesu iz bolnice prebačen na groblje Lovrinac, iako u trenutku smrti nije bio COVID pozitivan. Identificirali smo ga na način da su nam pokazali njegovu fotografiju snimljenu mobitelom. Tek na naš zahtjev prebačen je u drveni lijes."

Kako je do ove pogreške došlo, u bolnici tek trebaju utvrditi, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. ''Takva pritužba mi nije poznata da je došla. Ja bih molila da dođu, da to ispitamo'', kazala je pomoćnica ravnatelja KBC-a Split Slavica Dajak.

Ipak iz gradske tvrtke koja jedina ima ugovor o preuzimanju COVID  pozitivnih preminulih pacijenata stiže potvrda priče. Od nadležne službe KBC-a Split naknadno su obaviješteni da je pokojnik neinfektivan, te da može biti pokopan bez COVID procedure.

Poznati odvjetnik tvrdi da ovdje ipak nema elementata kaznenog djela. ''Te samovoljne radnje prouzrokovale su evidentno štetu rodbini, odnosno osobama kojima to tijelo pripada. I jasno da tada odgovaraju po mom stavu, ali isključivo za naknadu štete u građansko-pravnom smislu'', pojasnio je odvjetnik Vinko Ljubičić.

A na štetu, zbog neravnopravne tržišne utakmice, upozoravaju pak druga pogrebna poduzeća u Splitu. Jedini u Hrvatskoj nemaju dozvolu za preuzimanje COVID preminulih. I upozoravaju na još jednu bizarnu praksu.

''Čovjek ide vršiti kremaciju u Zagrebu. Nama je dopušteno da ga vodimo 400 kilometara'', rekao je Darko Perčić iz pogrebne tvrtke Split te dodao da je ta praksa i za preminule od koronavirusa. ''Ovdje do Stobreča mi nije dopušteno bez tog limenog uloška'', istaknuo je Perčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cijepljen je i booster dozom Potpredsjednik Vlade Božinović pozitivan na koronavirus: Ima blage simptome

Pročitajte i ovo Cijepljenje po kućama Interes za cjepivo Mobilni timovi cijepe ljude po kućama, zbog potražnje planiraju ih još: ''Možda je bilo puno posla...''

Nakon priloga u Dnevniku Nove TV u KBC-u Split priznaju da su svjesni problema i najavljuju promjene. ''Pokrenuli smo postupak rješavanja vezano za to, napisat ćemo nove smjernice, nove preporuke. Tako da će svi preminuli pacijenti u COVID bolnici biti prebačeni u našu mrtvačnicu, a onda u mrtvačnici će obitelj birati pogrebnika'', najavila je Dajak.

Split tada prestaje biti jedini grad u Hrvatskoj s ovakvom praksom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene