Jedanaestogodišnja Lana Bendelja u ponedjeljak je izgubila bitku sa zloćudnom bolesti. Javnost je za nju čula prošle godine, kada je njezina majka odbila liječenje kemoterapijom za svoju kćer oboljelu od osteosarkoma.

Galerija Kako je mama preminule Lane (11) trošila novac za liječenje bolesne kćeri? (Foto: Provjereno) Kako je mama preminule Lane (11) trošila novac za liječenje bolesne kćeri? (Foto: Provjereno) Kako je mama preminule Lane (11) trošila novac za liječenje bolesne kćeri? (Foto: Provjereno) +2 Kako je mama preminule Lane (11) trošila novac za liječenje bolesne kćeri? (Foto: Provjereno)

Majka je tada pristala stati pred kamere Provjerenog i objašnjavala kako je djevojčici od kemoterapije loše, tvrdila da joj liječnici ništa ne objašnjavaju i da joj ne žele dati nalaze kako bi mogla liječiti dijete u inozemstvu. U apelima na društvenim mrežama koje je majka pokrenula 10-ak dana nakon dijagnoze lažno je tvrdila kako za dijete u Hrvatskoj nema lijeka i istodobno odbijala suradnju s liječnicima.

Vezani članci Grga Brkić i North - 2 Spašavao psa i umalo izgubio vlastiti život: "Vidiš ga jadnog kako propada u tu crninu, samo oči i šape kako nestaju" Stanovnicima okolice Trogira kamenolomi onemogućavaju normalan život - 9 Od milijunskog biznisa u susjedstvu ne mogu živjeti: "Svako jutro te budi zvuk čekića koji tuče u taj kamen, svako popodne vam je prašina u ustima"

Liječnici su tada iskoristili zakonsku mogućnost i nastavili liječenje, a slučaj su prijavili Centru za socijalnu skrb. Lana se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj liječila kemoterapijom. Cjelokupno liječenje pokriveno je zdravstvenim osiguranjem, pa čak da i nije, tu bolnica uskače, govori za Provjereno ravnatelj bolnice u Klaićevoj. Nije bilo nikakve potrebe za skupljanjem donacija. U međuvremenu, majka je prikupljala donacije za liječenje u Turskoj ili Njemačkoj i usput na Facebooku pozivala na linč liječnika, HZZO-a i bolnice.

''Ta žena ništa drugo ne spominje nego novac''

I dok se u bolnici odvijala drama, izvan nje, kaže majčin bivši partner i otac Lanine polusestre Ivica Seretinek, baš i nije bilo tako dramatično. Kada je vidio koju karticu majka provlači u kupovini, govori, nije htio imati posla s tim. “Mami je Lana bila izvor prihoda. To je ono najstrašnije u svemu. Malena djevojčica je bila mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo ne spominje nego novac“, rekla je anonimna prijateljica koja je pomagala Laninoj majci, dok nije shvatila, kaže, kako majka sve to ne radi zbog dobrobiti djeteta, već zbog sebe.

Lana je, priča Ivica, primila četiri ciklusa kemoterapije i napokon je otišla na operaciju u Njemačku. Trebala je, kaže, primiti još četiri ciklusa kemoterapije, ali se rana na koljenu zakomplicirala, morala je natrag za Njemačku. Rana je sanirana i trebala je tijekom veljače primati kemoterapiju. Međutim, to se nije dogodilo pa je Lanin otac alarmirao socijalne službe u Njemačkoj, a Centar za socijalnu skrb u Hrvatskoj podnio kaznenu prijavu.

Otac djevojčice, kojem je majka branila da dolazi, pokrenuo je sudski postupak u kojem traži samostalno donošenje odluka o liječenju. U presudi stoji kako je majka iznajmila stan u Njemačkoj u kojem je s njom od veljače do travnja bilo dijete, a da uopće nije posjećivalo liječnika niti primalo kemoterapiju. Presuda je stigla, nažalost, prekasno, a njezin je sadržaj zastrašujući.

Reportaža Eme Branice na rasporedu je večeras u emisiji Provjereno u 22:40 na Novoj TV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju