Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici gradova potpisnika Sporazuma o aktivnostima na provedbi projekta 'Stop radu na crno', koji je prije godinu dana pokrenuo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), danas su u kutinskom Gradskom poglavarstvu razgovarali o njegovom tijeku, te zaključili kako su već vidljivi prvi rezultati, priopćio je SSSH.U projekt su uključena gradska poglavarstva Kutine, Karlovca, Ogulina, Ozlja, Bjelovara i Velog Lošinja, tvrtke koje su u vlasništvu tih jedinica lokalne uprave, te neke privatne tvrtke, koje su se obvezale da će odbiti suradnju s tvrtkama koje zapošljavaju radnike na crno.

Vezani članci Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad Sindikat o današnjem napadu u Ivanić Gradu: ''Gotovo je nemoguće raditi ovaj posao u atmosferi straha od mogućih napada'' Nestala Miluška Hojka Traži ju i HGSS: U Kutini nestala 69-godišnja žena, otišla u trgovinu i nije se vratila

Sudionici sastanka ustvrdili su da se povećao broj inspekcijskih nadzora temeljem prijava podnesenih u sklopu projekta, a dogovoreno je osnivanje povjerenstva gradova koja će aktivno sudjelovati na primjeni potpisanih sporazuma. 

Dogovoreno je i pokretanje Internet stranice www.stopradunacrno.hr koji bi nudio sve informacije radu na crno, mogućnost anonimne prijave poslodavaca koji zapošljavaju na crno i pravno savjetovanje radnika, uz besplatni info telefon SSSH 0800 200 004 na koji građani svakim radnim danom od 10 do 13 sati mogu dobiti pravni savjet.

V. d. predsjednice SSSH-a Ana Knežević upozorila je da procijenjena porezna evazija u Hrvatskoj godišnje doseže čak osam milijardi kuna, čime se višestruko potkradaju država i građani, a budući je neplaćeni prekovremeni rad također jedna od oblika rada na crno, njime se sprječava otvaranje novih radnih mjesta.