Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ceremonijalni program

Donosimo detalje programa u Kninu povodom proslave obljetnice "Oluje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" svečano će se obilježiti u petak 4. i subotu 5. kolovoza u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

U petak, 4. kolovoza od 13 do 21 sati bit će postavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara. Na gradskom stadionu NK Dinara od 18:00 do 19:25 sati bit će održana revijalna nogometna utakmica između branitelja i dužnosnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U organizaciji ministara unutarnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga u 20:30 sati bit će održan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Slika nije dostupna POLICIJA NAJAVILA PRIJAVE Skandal na proslavi u Kninu: Skejina skupina opet provocirala - orilo se "Za dom spremni", u publici se dizale desnice

U petak će u Kninu, simbolično uoči Dana hrvatskih branitelja, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, i Vlada Republike Hrvatske održati sjednicu na kojoj bi trebao biti usvojen Zakon o pravima hrvatskih branitelja. U subotu, 5. kolovoza program započinje u 7 sati budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" u 8:30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan.

U 9:15 sati bit će održan vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora (vojarna "Kralj Zvonimir" – trg Oluje – pomoćno igralište NK Dinara).

Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje u 9:20 sati započinje program na kninskoj tvrđavi. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Slijedi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu, nakon čega će biti ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Slijedi zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (osam postroja – helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MIG 21).

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji. U 10:30 sati kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11:30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji u 12:40 sati, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga. Od 12 do 15 sati dijelit će se vojnički grah. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat koncert održati Prljavo kazalište, a program završava vatrometom u 23 sata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene