Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svake godine isto

Kako Srbija opet uoči Oluje podiže tenzije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine uoči obljetnice vojne akcije Oluja, Srbija podiže tenzije. Ni ova godina nije izuzetak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već tjednima ponavlja kako je Oluja najtužniji dan za Srbiju. Njegovom šefu diplomacije posebno je zasmetala informacija da Vlada dijelom financira i podržava koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Sastavljanje Vlade Pupovac čeka razvoj pregovora s DP-om: "Manjine idu zajedno. Nema cijepanja na podobne i nepodobne"

"Najavljeno sudjelovanje hrvatskog pjevača Thompsona u obilježavanju 'Oluje', koji sa sobom nosi jasni ustaški predznak, predstavlja uvredu i poniženje za sve srpske žrtve'', rekao je Dačić.

Ministar branitelja odgovara na optužbe. Dačiću i svima kojima smeta Oluja poručuje da je Oluja dan kad je oslobođena Hrvatska i da proslava tog važnog datuma nikoga ne vrijeđa.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je hrvatsku Vladu da ne sudjeluje u financiranju koncerta Marka Perkovića Tomsona jer to vrijeđa žrtve. ''Ne želim to komentirati, želim vrlo jasno kazati da Republika Hrvatska, a posebno hrvatski branitelji ove, za nas bitne datume, obilježavaju na dostojanstven način'', rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Prije nekoliko dana u Glini se dogodio incident na komemoraciji za stradale srbe. Desetak prosvjednika glasno je negodovalo i dobacivalo okupljenima. Milorad Pupovac u svom otvorenom pismu kaže kako za njega nema srpskih i hrvatskih žrtava ali zaključuje kako je postala praksa da nijedna komemoracija za srpske žrtve ne može proći bez problema.

"Mali je broj njihovih spomeničkih mjesta i mjesta spomen-kosturnica koja nisu bilo uništena bilo oskvrnavljena nakon vojnih i policijskih akcija 'Bljesak' i 'Oluja'. Još je manji broj mjesta stradanja civilnih žrtava i ratnih zarobljenika u ratu 1991-1995. koja dosad nisu obilježena i na kojima se može nesmetano komemorirati. Nastojanje srpskih predstavnika i srpskih institucija da to promijene ide teško i nema adekvatnu podršku ni države ni opće javnosti...", stoji u otvorenom pismu Milorada Pupovca.

Iako još nije službeno potvrđeno sve je izglednije da ni ove godine na obljetnici u Kninu neće biti političkih predstavnika srpske nacionalne manjine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene