Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska se u petak ujutro probudila u debelom minusu, a osjećaj hladnoće pojačavao je jak vjetar i na kontinentu te orkanska bura na moru.


Jutro je u Hrvatskoj vjetrovito i hladno, o čemu svjedoče najniže temperature od 17.5 stupnjeva ispod ništice zabilježene u pet sati na Zavižanu i Sv. Juri.

Vezani članci Sunčano vrijeme/Ilustracija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Možete početi planirati vikend na otvorenom: U tjedan smo ušli u pratnji zime, ali stižu dobre vijesti Ilustracija (Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL) Pripremite se za smrzavicu: Temperatura pada na desetak stupnjeva ispod ništice

Na Puntijarci je izmjereno -13.4 stupnjeva, a u Pargu na Čabru - 10.4 stupnjeva, podaci su DHMZ-a.

Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 cm i u Gospiću 17 cm.

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija.

Hladno je u i susjednim zemljama. Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva iz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

HAK: I dalje teški uvjeti na cestama

Teški uvjeti se nastavljaju na hrvatskim cestama, zbog čega su i dalje zatvorene brojne ceste, a tijekom noći je je zatvorena i Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera za sve skupine osim za osobna vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Zbog prometne nezgode na autocesti A4 Goričan-Zagreb, oko 500 m prije čvora Popovec (91. km + 500) u smjeru Goričana, vozi se usporeno, jednim trakom.

Za sav promet zbog zatvorene su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
- državna cesta DC1 Gračac-Knin,
- most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
- Paški most,
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te
državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno,
ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Samo za osobna vozila otvorena je:

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između čvorova Bisko i Karamatići.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima.

Subota još hladnija

U subotu će biti još i hladnije nego danas, ali barem će vjetar biti slabiji. Nedjeljno jutro ostaje hladno, dok će danju ipak biti malo više temperature. U novom tjednu bit će manje hladno - i dalje će temperature biti u minusu, ali manjem nego za vikend.

I na Jadranu u subotu hladno, još i hladnije nego danas, tako će i danju temperatura i uz obalu biti ispod nule. I dalje će puhati jaka, ponegdje i olujna bura... Od nedjelje - slabiji vjetar te porast temperature.

DHMZ je izdao upozorenje, narančasto za sve regije, osim za srednji i sjeverni Jadran gdje je na snazi crveno. Duž obale se očekuju udari bure veći i od 150 km/h, u unutrašnjosti će udari biti nešto slabiji, ali i tu će biti jakog vjetra. Osim toga upozorenja su izdana i zbog velikih minusa, posvuda će biti jako hladno.

Sve su to razlozi zbog kojih je izdano upozorenje DHMZ-a, ali i razlozi zbog kojih bi možda ovaj produženi vikend trebalo provesti u toplim domovima.