Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Prodajem Dukat na dobrobit zaposlenika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Nitko iz cijele ove priče neće biti zakinut, a pogotovo ne moji zaposlenici i mali proizvođači mlijeka, sve ovo što radim, radim upravo za njihovo dobro, izjavio je Luka Rajić u Bjelovaru, gdje je boravio u posjetu na poziv gradonačelnice Đurđe Adlešić. Istovremeno, bez obzira na cijelu situaciju, premijer Sanader jamči otkup mlijeka do zadnje litre.

Rajić novinarima nije otkrio pravi razlog odaziva pozivu u Bjelovar. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država će istražiti zakonitost prodaje Dukata Slika nije dostupna Mali kooperanti strahuju za budućnost

Tvrdi da se odazvao jednostavno zato što je pristojno da se odazoveš kada te pozovu!

Rajić također nije želio komentirati kritike iz državnog vrha, gdje smatraju da ih je trebao obavijestiti prije same prodaje Dukata.

Pristao je tek šturo osvrnuti se na samu prodaju, ne želeći ulaziti u detalje u interesu, kako je rekao, svih zaposlenika i kooperanata.

- Ne bih želio ništa komentirati dok cijeli posao ne bude profesionalno završen. Mogu reći samo da sam procijenio da bi prodaja Dukata tvrtki dala jedan nov i jači uzlet, uzlet koji ja svojim zaposlenicima ne bih mogao pružiti. Iz ovog će svi profitirati, nitko neće biti zakinut, a pogotovo ne moji zaposlenici i proizvođači mlijeka, rekao je Rajić dodavši kako je pred Dukatom nova i kvalitetnija razvojna faza.

I dok Rajić pokušava umiriti javnost, zaposlenike i političare, Vlada jamči otkup mlijeka hrvatskim proizvođača bez obzira na nastalu situaciju oko prodaje Dukata Lactalisu, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader.

- Vlada jamči otkup do zadnje litre mlijeka, rekao je Sanader na konferenciji za novinare nakon sastanka kojeg je zajedno s ministrima gospodarstva i poljoprivrede Brankom Vukelićem i Petrom Čobankovićem održao s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i varaždinske Vindije.

Sanader je naglasio da Vlada otkup jamči neovisno o spremnosti Vindije na otkup mlijeka, koju je na konferenciji za novinare istaknuo predsjednik Uprave Vindije Dragutin Drk.

Nije postignut dogovor s Vindijom već Vlada otkup jamči autonomno, pri čemu je dobra i najava Vindije da će otkupljivati mlijeko, rekao je Sanader.

Objašnjavajući Vladin stav o prodaji Dukata, Sanader je kazao da Vlada i stranka kojoj je na čelu (HDZ) podupire poduzetništvo i poduzetnike te domaće i strane investitore.

Svaki dolazak investitora, bilo domaćeg ili stranog, koji otvara
radna mjesta i povećava BDP je dobrodošao ako je u skladu s domaćim i europskim propisima, i to nema veze s Dukatom.
No, kako je rekao, proizvodnja mlijeka i mljekarska industrija su vrlo važni za Vladu, pa je Vlada smatrala da je Luka Rajić prije odluke o prodaji Dukata trebao konzultirati one koji u hrvatsku mliječnu industriju najviše investiraju, a to su država kroz poticaje, i proizvođači.

Tako je, kaže Sanader, u zadnje dvije godine proizvodnja mlijeka povećana za 20 posto, a u prva dva mjeseca ove, prema prva dva mjeseca prošle godine za 7 posto, pa je logično da je Vlada zainteresirana za stabilnost mljekarske industrije.

Sanader je istaknuo i to da Vlada neće komentirati potez Konzuma koji je najavio da neće prodavati Dukatove proizvode, rekavši da je to uloga Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ujedno, premijer je najavio da će narednih dana Vladini dužnosnici održati sastanak s Lukom Rajićem i predstavnicima Lactalisa na temu prodaje Dukata i stanja u hrvatskoj mliječnoj industriji.

Upitan hoće li Vlada, ponukana ovim slučajem, razmisliti o
institucionalnim mehanizmima zaštite strateških hrvatskih industrija, Sanader je rekao da Vlada to već čini, navevši kao primjer zadržavanje Vladina udjela u Podravci te namjeru zadržavanja udjela u HEP-u kao i odluku o neprodavanju državnog zemljišta i kontrolu nad vodnim resursima.

Predsjednik HUP-a Emil Tedeschi rekao je da HUP želi punu slobodu tržišne utakmice te da nije na HUP-u da arbitrira u sporovima između svojih članica, misleći na sukob Dukata i Konzuma. No HUP će, rekao je Tedeschi, pomoći u okviru svojih mogućnosti da se stanje smiri.

Da nema bojazni za otkup mlijeka potvrdio je i Dragutin Drk, koji je rekao da je Vindija pred završetkom montaže pogona koji će za 100 posto povećati Vindijine kapacitete da i pored toga proizvodnja i potrebe tržišta rastu.

Zbog prodaje Dukata, ne bi se trebalo dogoditi ništa bitno za
kooperante i potrošače, poručio je Drk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene