Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rano proljeće

Svi se pripremaju za Uskrs: Pune ruke posla za vrijedne povrtlare, a neće nedostajati ni mesnih delicija po novim cijenama

Zbog blage zime, ove godine bi povrća moglo biti i nešto ranije nego inače. U plastenicima već niče mladi luk koji se tradicionalno jede za Uskrs, na osječkoj tržnici nude se i prve rotkvice.

Na osječkoj tržnici zimska ponuda: brokula, cvjetača, krumpir, mrkva i kupus. Pojavile su se i prve rotkvice. Prvi vjesnici već su tu. U plasteniku Ljiljane Kolombo već niče mladi grašak. U nepreglednim redovima zeleni se i budući mladi luk.

Toplo vrijeme na ruku ide i drugom povrću. "Matovilac, rikola, kopar - to je sad posijano i čekamo da naraste do Uskrsa", rekla je povrtlarka Ljiljana. 

Prvo domaće povrće na tržište će i prije Uskrsa, Ljiljana računa da će to biti negdje nakon 15. ožujka. I dok je mnogima Uskrs još daleko, pun posla već sada imaju i proizvođači šunki. 

Pročitajte i ovo Gorivo; ilustracija - 4 Loše vijesti Natočite do čepa: Cijene goriva opet rastu

Velike šunke mogu se dobiti samo od debelih svinja. U Kući baranjskog kulena pripreme za Uskrs tako počinju mjesecima prije Božića.

"Treba puno vremena da šunka bude spremna za Uskrs. Za konzumaciju da bude suha to treba godinu i pol najmanje, a za Uskrs je sasvim dovoljno pet mjeseci", objasnio je proizvođač kulena i šunki Slobodan Stanković.

Svaka od njegovih izloženih teška je između 12 i 15 kilograma i zahtijevala je posebnu obradu.

"Jedno pet tjedana je bila u slancu, poslije toga je bila dva dana u hladnoj vodi da se ocijedi da se izvuče, da se odsoli, i onda je bila nekih 14 dana u dimu, svaki drugi dan je imala po tri do četiri sata dima i sad je  20-tak dana u komori i čeka Uskrs u komori na temperaturi od 12 stupnjeva", dodao je Stanković.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo"

Šunke će se ove godine plaćati između 25 i 30 eura za kilogram, a vezica rotkvice i mladog luka jedan euro.

Počela je nova proizvodna godina i za proizvođače nema odmora. Zahtjevni kupci, nestrpljivo čekaju.

Proljeće na tržnice donosi najveći izbor i domaću hranu u svim mogućim bojama.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene