Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune ruke posla

Prijetnje bombama u Zagrebu, evakuirani trgovački centar, sudovi, Velesajam...: Policija pregledala više lokacija

Aktualno Galerija Prijetnja bombom u Avenue Mallu Prijetnja bombom u Avenue Mallu Foto: Damir Krajac/Cropix Dojave o bombi, ilustracija - 1 Dojave o bombi, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dojave o bombi, ilustracija - 2 Dojave o bombi, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Policija, ilustracija - 2 Policija, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija, ilustracija - 3 Galerija 1/5 >>
Zbog dojave o postavljenoj bombi evakuiran je u utorak prijepodne centar Avenue Mall, Velesajam i dva suda. Policija je provjerila sve četiri lokacije.

U utorak u jutarnjim satima zagrebačka policija je u kratkom razdoblju zaprimila informaciju o četiri anonimne dojave o navodnim postavljenim bombama na dva objekta pravosudnih tijela, trgovačkom centru te na području skupa poslovnih prostora na području Novog Zagreba.

Na teren su izašli policijski službenici protueksplozijske zaštite. Na sve četiri lokacije, odnosno na jednoj u Turininoj ulici te tri na Aveniji Dubrovnik pregledom nisu potvrđeni navodi o bombi. Radilo se o lažnim dojavama, a policija u vezi tim dojavama provodi krim istragu.

Sve lokacije ispražnjene

Sve četiri lokacije bile su ispražnjene - trgovački centar Avenue Mall, Općinski sud u Novom Zagrebu, Prekšajni sud te trgovački prostor na Velesajmu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak javila se s prostora Velesajma. Kako je rekla, predviđena kazna osobe koje lažno dojave je do tri godine zatvora.

"Policajci su se najduže zadržali na prostoru Velesajma, s obzirom da je riječ o poslovnim prostorima na velikoj površini. U prošloj godini bilo je 130 anonimnih dojava, srećom su se sve pokazale lažnima", kazala je Bolšec Oblak.

"Policija svakoj dojavi pristupa ozbiljno i detaljno pregledaju sve, no dok oni ulažu dodatne snage u tako nešto, možda netko drugi treba pomoć pa apeliraju na odgovorno ponašanje svih", dodala je.

"Nekad dojave dolaze sa stranih servera, a nekad se radi o osobnim motivima. Policija navodi da su za kaznena djela lažne uzbune evidentirana u 2022. godini 60 djela od kojih je 39 razriješeno. Ove godine, u prva tri mjeseca, evidentirano je 16 kaznenih djela lažne uzbune, razriješeno je 14 kaznenih djela", rekla je Bolšec Oblak.

Evakuirano više prostora

Policija je prijepodne evakuirala trgovački prostor na Velesajmu, trgovački centar Avenue Mall te još dva suda u Novom Zagrebu

Za DNEVNIK.hr potvrdili su ranije da su na jednom od sudova i u Avenue Mallu utvrdili da su dojave bile lažne, a ostale još provjeravaju. Zasad ne žele otkrivati detalje o načinu na koji su prijetnje upućene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna usred nastupa folk pjevača Policajac lažno dojavio o bombi u klubu: Motiv za sada nepoznat

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije posjedovao oružje ni bombe Policija otkrila detalje jučerašnje prijetnje bombom u sisačkoj školi, pretražili i dom muškarca

Osoba koja lažno dojavljuje o bombama riskira zatvorsku kaznu. Kazneni zakon za slučaj lažne uzbune predviđa zatvorsku kaznu do tri godine. 

U studenome osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

No, ako je suditi prema ranijim slučajevima, vjerojatnije je da bi mogao dobiti tek uvjetnu zatvorsku kaznu. U studenom prošle godine na takvu je kaznu osuđen zaštitar koji je radio u Avenue Mallu.

Zaštitar je prijetnju bombom uputio s telefonske govornice, i to jer mu se toga dana baš i nije radilo. Nakon što je otkriven, uhićen je te je osuđen uvjetno na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene