Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Zadru zadarska će policija kazneno prijaviti fotoreportera zadarskog tjednika "Narodni list" zbog neovlaštena snimanja i prisluškivanja, izjavila je glasnogovornica PU-a Sandra Poljak-Jurinčić.


Po priopćenju zadarske Policijske uprave fotoreporter toga lokalnog tjednika Adam Mračić jučer je ujutro, parkiravši svoje vozilo u krugu Prekršajnog suda u Zadru, fotografirao zgradu Prekršajnog suda i sve osobe koje ulaze u tu zgradu. Primijetila ga je sutkinja Općinskog suda, dio kojega je smješten u istoj zgradi gdje i Prekršajni sud, Zlata Smojver-Kanjer.

Vezani članci Policija, ilustracija Masovna tučnjava u Zadru: Jedan muškarac prevezen u bolnicu. Svjedoci tvrde da je uboden nožem Wingf for Life Najemotivnija utrka na svijetu i ove godine ujedinit će svijet: "Toliko je pozitivne energije na jednom mjestu. Zaboraviš granice i bol"

Kad je vidjela muškarca kako sjedi u osobnom automobilu s
poluspuštenim naslonom sjedala, prišla mu je i zatražila da se predstavi i kaže zašto ju fotografira. Budući da je muškarac to odbio, pravosudni policajci su ga zadržali i pozvali policiju.

Policijski službenici su ga nakon toga identificirali, a predstavio se kao fotoreporter "Narodnog lista". Uza se nije imao novinarsku iskaznicu niti je na vozilu istaknuo novinarsko obilježje. Tvrdio je da ga je njegov urednik poslao da snima zgradu Prekršajnog suda i sve osobe koje ulaze u nju. 

Fotoreporter je doveden u Prvu policijsku postaju u
Zadru radi potvrđivanja navoda. S njim je obavljen obavijesni
razgovor, a nedugo zatim i s njegovim urednikom koji je potvrdio da je riječ o njihovu fotoreporteru, kaže se u priopćenju.

Po riječima glasnogovornice danas je Policijska uprava zatražila od vodstva "Narodnog lista" da preda fotografije. Kako su to odbili, djelatnici PU-a su na osnovi naloga istražnog suca ušli u redakciju toga lista kako bi pronašli fotografije.

Inače, redakcija "Narodnog lista" u današnjem je priopćenju cijeli postupak ocijenila potpuno nezakonitim te kršenjem temeljnih ljudskih prava, ustavnog prava na rad njihova fotoreportera i slobode medija i govora.

Navode da je fotoreporter snimao zgradu suda izvana, s ulice, i da je samo zbog toga sproveden te da je i danas pozvan na još jedan trosatni razgovor.