Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnesena prijava

Zna se tko je brutalno prebio konja: "Redovito se iživljava na životinjama i hvali na društenim mrežama"

Zlostavljanje konja
Zlostavljanje konja Foto: Screenshot KAportal
Iz udruge za zaštitu životinja traže da se zlostavljaču oduzmu svi konji i krave te da mu se zabrani nabavljanje i držanje novih životinja kako bi se spriječili slični prekršaji.

Udruga Prijatelji životinja prijavila je u srijedu Državnom inspektoratu slučaj surovog zlostavljanja konja u naselju Orlovac kod Karlovca. U prijavi su naveli identitet počinitelja, ali i dokaze koji ukazuju na to da je zlostavljač i ranije zlostavljao konja te se time hvalio na društvenim mrežama. Upravo zbog toga, traže žurni inspekcijski nadzor.

Pročitajte i ovo PR Oglas Sjećate li se još uvijek svog prvog posla?

"Potrebno je žurnim mjerama osigurati veterinarsku pomoć zlostavljanom konju i njegovo smještanje u prikladne uvjete. Nužno je, zbog karakteristika ličnosti zlostavljača i dokaza da se redovito iživljava na konjima, oduzeti mu sve konje i krave te izreći i zabranu nabavljanja i držanja novih životinja kako bi se spriječili slični prekršaji", kažu iz udruge.

"Životinje su u kontinuitetu izložene zlostavljanju, što ukazuje da snimka batinjanja konja nije izuzetak, već pravilo", rekli su i dodali kako se treba utvrditi je li zlostavljač korisnik potpora Ministarstva poljoprivrede kako bi mu se iste ukinule, a da mu se u slučaju budućih zahtjeva ne odobre.

Pročitajte i ovo Tunel između stana i Višeg suda u Podgorici - 1 Dugačak desetak metara FOTO Veliki skandal potresa susjednu zemlju: Pogledajte tunel koji iz zgrade suda vodi u unajmljeni stan

"Brutalno i eksplicitno zlostavljanje, koje je još i prenošeno na društvenim mrežama i time dobilo i svjedoke i sukrivce kojima je to bilo smiješno, kazneno je djelo za koje je propisana kazna zatvora do godinu dana. Smatramo da su kazne za ovakva zlodjela premale i ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja zlostavljanja životinja", ističe Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Kaže da je nedopustivo što Kazneni zakon predviđa znatno strože kaznene sankcije, i to maksimalno pet godina zatvora, ako počinitelj ošteti neživu stvar nego kad ubije ili okrutno muči živo biće. Stoga su Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali prijedloge izmjena zakona kojima, između ostaloga, traže povisivanje kazne zatvora za zlostavljanje životinja do tri godine, odnosno do pet godina ako su životinji prouzročene teške tjelesne ozljede, teško narušavanje zdravlja ili smrt.

Pročitajte i ovo Zagreb Urbana obnova Zagreb želi urediti zelena dvorišta, traže se pilot-lokacije

"Iznova upozoravamo da su znanstvena istraživanja u psihologiji i kriminologiji potvrdila da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije i prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava. Zato nije dovoljna samo društvena osuda ovakvih monstruoznih postupanja prema životinjama, već bi policija svaku dojavu o zlostavljanju životinja trebala shvatiti jako ozbiljno kako bi se počinitelji sankcionirali", zaključuje Klopotan Kačavenda.

Policijski službenici Policijske postaje Karlovac su započeli kriminalističko istraživanje kaznenog djela Ubijanje ili mučenje životinja. U sklopu kriminalističkog istraživanja obaviješteni su Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija.

U priopćenju Policijska uprava karlovačka ističe da istražuju okolnosti vezane za snimku muškaraca koji zlostavljaju i muče životinju, te preciziraju kako je riječ o kaznenom djelu "ubijanje ili mučenje životinja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene