U 67. godini života preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević.

Galerija


Tužnu vijest potvrdili su i njegovi kolege, pa je tako Marija Babić-Filipović iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika napisala: "Dragi moji prijatelji, nažalost, vijest je istinita. Umro je naš Ivo Gregurević. Ovo je najbolniji početak ijedne nove godine." 

Vezani članci Za ona dobra stara vremena (FOTO: PR) Film ''Za ona dobra stara vremena'' stiže u domaća kina Ivo Gregurević (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Tisuće uplakanih ljudi na pogrebu Ive Gregurevića, mještani se od njega oprostili na poseban način

Ivo Gregurević rođen je u bosanskohercegovačkoj Donjoj Mahali u Orašju.

Bio je poznati hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac, a ostvario je brojne filmske, televizijske i kazališne uloge, za koje je i dobio brojna priznanja.

Najpoznatije uloge ostvario je u “Velom mistu”, “Dugoj mračnoj noći”, “Što je muškarac bez brkova”, “Sokol ga nije volio” i u mnogim drugima.

Nakon srednje škole Gregurević je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, za što ga je savjetovao profesor Himzo Nuhanović. Gregurević je prihvatio savjet, s obzirom na to da je od djetinjstva gajio ljubav prema filmu i kazalištu.

1995. godine pokrenuo je u Orašju Dane hrvatskog filma, a brojni taj festival nazivaju festivalom Ive Gregurevića.

Svojim je iznimnim glumačkim angažmanom osvojio brojne nagrade. Tako je 1998. godine dobio Nagradu hrvatskog glumišta za film “Šokica”, a istu je nagradu dobio i 2006. godine za film i istoimenu seriju “Duga mračna noć”.

1998. godine dobio je i prestižnu, godišnju nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost.

Dobitnik je i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film “Bogorodica”, 2002. za film “Ne dao Bog većeg zla”, 2005. za “Što je Iva snimila 21. listopada 2003.” i 2014. za film “Kosac”.

Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmita “Imena višnje” Gregurević je primio Nagradu "Fabijan Šovagović" 2015. godine.

Bio je Netjak, Čaruga, Cinco... Najveća glumačka ostvarenja Ive Gregurevića, koja su nas dirnula i nasmijavala

Kolege se opraštaju od glumačke legende: ''Bio je naš veliki prijatelj... Ovo je nenadoknadiv gubitak"