Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminulo dijete

Tragedija na istoku Hrvatske mogla je biti spriječena? ''Nije se čekalo dvije godine''

Hrvatsku je potresao slučaj dječaka u dobi od svega 20 mjeseci koji je sredinom prosinca umro ne dočekavši novi dom. S obitelji je živio bez osnovnih životnih uvjeta, socijalni radnici skoro dvije godine tražili su mu smještaj, ali jedino što su dobili bile su odbijenice. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Slučaj 20-mjesečnog dječaka koji je umro u slavonskobrodskoj Općoj bolnici sredinom prosinca prošle godine još uvijek je otvoren. 

S obitelji je živio bez osnovnih životnih uvjeta, socijalni radnici skoro dvije godine tražili su mu smještaj, ali jedino što su dobili bile su odbijenice.

"Ni u jednom trenutku nije bilo elemenata da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji", poručio je resorni ministar Marin Piletić

Smrću dječaka bavi se i DORH. 

O ovom slučaju reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić razgovarala je s Tatjanom Katkić Stanić, ravnateljicom Zavoda za socijalni rad. 

Upitana koje su druge indicije postojale ako nije bilo zanemarivanja, da se dijete premjesti iz svog doma, kazala je: "U svim situacijama koje se događaju u obiteljima postoje određeni rizici za razvoj djeteta - siromaštvo, nezaposlenost, smanjeni kapaciteti roditelja za brigu. To su sve situacije u kojima se zbog takvih procjena rizika u obitelji predlažu redovni sudski postupci, radi se s obiteljima. U ovom slučaju radi se o nedostatnim roditeljskim kapacitetima za svakodnevnu brigu o djeci i upravo je zbog toga paralelno s prijedlogom sudu na oduzimanje prava na život s djetetom izrečena mjera intenzivne stručne pomoći, što znači da stručnjak po potrebi ulazi u obiteljski dom.'' 

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević Za Dnevnik Nove TV Ivošević nakon izlaska iz policije: ''Radi se o čovjeku koji je kad je shvatio da je napravio prekršaj pokušao zamutiti vodu''

Mnogi se pitaju zašto je dijete dvije godine čekalo smještaj u domu.

Katkić Stanić tvrdi: "Nije se čekalo dvije godine. Toliko je proteklo od početka sudskog postupka. Tijekom postupka Centar je dužan predložiti sudu ustanovu u koju se dijete treba smjestiti. U trenutku kad je Centar predložio ustanovu nije bilo ročišta, nakon toga je procjena stručnog tima Centra da su postignuti određeni pomaci u radu s roditeljima, da djeca imaju emocionalnu privrženost, da se mijenjaju okolnosti u obitelji.''

"Dvije su godine previše kad je ugrožena sigurnost djeteta, gdje su visoki razvojni rizici djeteta, a kad imamo pomake u ponašanjima roditelja, onda dajemo šansu roditeljima i djetetu da živi u prirodnom okruženju'', dodala je.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Lovranu - 5 U Lovranu FOTO Stravični detalji nesreće u kojoj je smrtno stradala mlada djevojka: "Nesretnu je curu vukao 20-ak metara, prizor je bio strašan"

Kazala je da je inspekcija danas izišla na teren: "Rezultati inspekcije bit će dostupni javnosti u roku od 30 dana, kad se napravi kompletna procjena, nalaz će biti što prije moguće."

Postavlja se i pitanje što je s drugom djecom iz te obitelji. 

"Za svu je djecu u tijeku aktualni prijedlog sudu za oduzimanje prava roditeljima za život s djetetom. Pronađene su udomiteljske obitelji ako bude takva odluka suda. Uvijek može doći do situacije da ako se rizici obitelji smanje, djeca ostanu živjeti u obitelji, uz daljnje praćenje sustava socijalne skrbi kako bi se na vrijeme reagiralo ako se situacija promijeni."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene