Obavijesti Pretražite Navigacija
Suđenje Vidoševiću

''Pitali su me jesam li spreman pisati račune i ugovore i donositi 'cash'. Rekao sam - rado''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igor Premilovac krunski svjedok koji je i u istrazi progovorio kako je preko svoje inozemne tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune za HGK i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku u srijedu je ponovio svoje optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću.

"Davor Komerički me prije dosta vremena pitao jesam li spreman pisati račune i ugovore za HGK i donositi 'cash' nakon isplate. Rekao sam 'rado', a on mi je davao upute kako ću to raditi, govorio mi je o kojim se događajima radi, akcijama ili putovanjima. Govorio mi je iznose i druge parametre temeljem kojih sam sastavljao ugovore i slao u HGK", ispričao je Premilovac koji je prvi svjedok u ovom slučaju.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji - 4 Odgođeno ročište Preokret u Zambiji: Pernar je obrisan s liste svjedoka? On povlači neobične poteze Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

Premilovac je jedan od četvero nekadašnjih Vidoševićevih suoptuženika koji je priznao optužbe za izvlačenje novca pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen i prije formalnog početka suđenja. Uz godinu dana zatvora Premilovac je osuđen i na povrat tzv. imovinske koristi od 2,9 milijuna kuna.

U opsežnim iskazima koje je tijekom istrage davao tužiteljstvu Premilovac je detaljno pojasnio put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik o izvlačenju milijuna iz Gospodarske komore, ali i Hrvatskih autocesta na koje se proširio drugi krak "slučaja Remorker".

Premilovac je pred istražiteljima priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Osim što je kazao da je poznanike nagovorio da otvore tvrtke na čije je račune temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji bi potom prebacivao na austrijski račun Remorkera i u gotovini ga vraćao u Hrvatsku, Premilovac je ispričao da je sav novac iz Komore, umanjen za proviziju od 10 posto, predavao Davoru Komeričkom, koji je posvjedočio da je novac davao Zdenki Peternel, dugogodišnjoj Vidoševićevoj suradnici.

Vidošević koji od početka odbacuje optužbe za izvlačenje novca u slučaju Remorker kazao je nakon prvog dana suđenja krajem siječnja kako će mu najjednostavnije biti dokazati porijeklo imovine za koju Uskok tvrdi da je za čak 39 milijuna kuna u nesrazmjeru s njegovim primanjima.

Na primjedbu da su dvojica ključnih sudionika lanca izvlačenja novca iz Komore, Premilovac i Komerički, sporazumno osuđeni nakon priznanja Vidošević je kazao da je riječ o ljudima koji su i ranije kažnjavani zbog sličnih nedjela te da "nema govora ni o kakvoj krivnji" njega ni njegovih suradnika iz HGK. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene