Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sastanku premijera i mirovinaca govorilo se o investicijama.


Premijer Tihomir Orešković sastao se u Banskim dvorima s predstavnicima društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.

Vezani članci Sjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zbog odlaska u Kovačevićev klub: Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice ministara, protiv Milanovića i Hranja - ne Slika nije dostupna O OREŠKOVIĆU 'To se pokazalo kao jedan bezuspješni eksperiment'

Kako doznajemo, tema sastanka nije bilo ukidanje 2. mirovinskog stupa već se govorilo o projektima u koje bi fondovi mogli ulagati. Mirovinci su najavili da su zainteresirani za novi ciklus privatizacije.

Razgovaralo se o ulozi mirovinskih fondova u jačanju gospodarske aktivnosti, s obzirom da imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova iznosi 74,04 milijarde kuna.
Također, bilo je riječi o stavljanju neiskorištene državne imovine u gospodarsku funkciju s ciljem ostvarivanja novih ulaganja.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković kazao je da se do kraja godine, aktivacijom neiskorištene državne imovine koja je predstavljala mrtvi kapital te stvarala dodatni trošak za državu, može ostvariti do pola milijarde eura. Ta sredstva uložit će se u jačanje i razvoj gospodarstva, stoji u priopćenju.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar financija Zdravko Marić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić.
Sastanku su, u ime fondova, nazočili predsjednik Uprave Allianz ZB d.o.o. društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Erste d.o.o. za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Petar Vlaić, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja d.d. društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Dubravko Štimac, zatim predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. Damir Grbavac, direktor Allianz ZB d.o.o. društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Krešimir Gjenero te direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja. (Hina)