Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inovacije pokreću moderan svijet, a Hrvatska mora naći načina da se u njega aktivnije uključi, poručio je premijer Tihomir Orešković.


Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je na konferenciji "CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy" upozorio na zaostajanje Hrvatske u području inovacija, naglasivši da je stoga usvojena Strategija pametne specijalizacije (S3), koja otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost za povećanje istraživačkog potencijala.

Vezani članci Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Hrvatski političari i engleski jezik (Foto: Goran Stanzl/Matija Habljak/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Predsjednica u Kninu govorila na engleskom, a mi smo se prisjetili političara koji muku muče sa stranim jezikom

Inovacije pokreću moderan svijet, a Hrvatska mora naći načina da se u njega aktivnije uključi, rekao je Orešković na konferenciji u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Upozorivši da zemlja nije našla najbolji odgovor na tešku ekonomsku krizu koju je prošla, rekao je da je posao Vlade postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast i razvoj društva. To se planira napraviti strateškim pomacima i ključnim inicijativama, a prioritet su, kaže, fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga i vraćanje povjerenja investitora te ubrzanje ekonomskog rasta i reforme u javnom sektoru.

U tom smislu, nastavio je Orešković, svjesni smo značaja i uloge znanosti, istraživanja i razvoja, tehnološkog napretka i inovacija i tome namjeravamo posvetiti osobitu pažnju, a Hrvatska je u tom području usklađena s Europskom unijom, koja u novoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. prepoznaje inovacije kao jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i razvoja.

Hrvatska ima dugu tradiciju inovacija - od Tesle, Penkale, padobrana, torpeda, a u novije vrijeme sms-parkinga, azitromicina, bežičnog prijenosa energije i najbržeg električnog automobila na svijetu, ali ipak zaostaje za usporednim zemljama po ulaganjima u istraživanje i razvoj, upozorava Orešković.

Hrvatska - zemlja iz koje dolaze investicije

Glavni razlozi takvom stanju, naveo je, manjak su investicija i nedovoljan fokus na inovacije, osobito u fazi primjene inovacija u stvaranju nove vrijednosti. „Hrvati su dobri inovatori, ali tamo gdje zapinje je primjena inovacija u proizvodnim procesima, transformacija dobre ideje u proizvod, u tržišni uspjeh“, upozorio je.

Vlada je stoga, svjesna tih problema, usvojila Strategiju pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategy, S3) – stratešku inicijativu čiji je cilj stvaranje efikasnog eko sustava za inovacije, a njezin razvoj u skladu je s europskom vizijom Europe 2020 i ključni je uvjet za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, naglašava.

"Prihvaćanje ovog dokumenta otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost, koji će biti usmjereni na povećanje istraživačkog potencijala te povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije", ističe hrvatski premijer.

Glavni cilj Strategije je jačanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta kroz bolju suradnju gospodarstva i znanstveno-istraživačkog sektora. „Tu vidimo veliki prostor za pametan, inkluzivan i održiv rast, baziran na našim kompetitivnim prednostima, teritorijalnom i ljudskom kapitalu i potencijalu za daljnji napredak i izvrsnost“, kaže premijer.

Strategija pametne specijalizacije ima tematska područja - zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bio-ekonomija, a ta područja, rekao je Orešković, nisu sektori niti tehnologije, "nego područja na koja se mogu aplicirati aktivnosti istraživanja i razvoja, što je novi koncept razvoja u kojem se jače povezuju istraživački potencijali i ekonomija".

„Smatramo da smo prihvaćanjem ovog strateškog okvira, zajedno s alokacijom sredstava iz EU fondova, postavili efikasan institucionalni okvir za inovacije koji će prepoznati i njime se koristiti svi uključeni u inovacijski lanac vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da će važan element sustava biti Centar za industrijski razvoj - CIRAZ, koji će danas biti predstavljen.

"Cilj je ponovo pozicionirati Hrvatsku kao zemlju iz koje dolaze značajne inovacije, koje popravljaju kvalitetu života“, zaključio je Orešković, uvjeren da će Hrvatska u tome uspjeti.

Konferenciju u Dubrovniku zajednički su organizirali američko veleposlanstvo i Hrvatska gospodarska komora (HGK), a nastavak je dosadašnjih skupova pod nazivom "Brown Forum“, koji su okupljali predstavnike javnog i privatnog sektora te poslovne lidere iz područja jugoistočne Europe i SAD-a.

U sklopu konferencije bit će predstavljen "Centar za industrijski razvoj – CIRAZ“, kojeg zajednički osnivaju Ministarstvo gospodarstva, HGK i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), uz sufinanciranje EU i podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a svrha mu je poticanje gospodarskog razvoja kroz konkretno povezivanje gospodarstva i znanosti, kroz inovacije, istraživanje i razvoj. (Hina)