Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer na konferenciji 'CIRAZ 2016'

INOVACIJE POKREĆU SVIJET Strategijom S3 do 664 milijuna eura EU novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovacije pokreću moderan svijet, a Hrvatska mora naći načina da se u njega aktivnije uključi, poručio je premijer Tihomir Orešković.

Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je na konferenciji "CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy" upozorio na zaostajanje Hrvatske u području inovacija, naglasivši da je stoga usvojena Strategija pametne specijalizacije (S3), koja otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost za povećanje istraživačkog potencijala.

Pročitajte i ovo Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uspjeh hrvatskih inovatora Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Slika nije dostupna GAFOVI KOJI SE PAMTE Predsjednica u Kninu govorila na engleskom, a mi smo se prisjetili političara koji muku muče sa stranim jezikom

Inovacije pokreću moderan svijet, a Hrvatska mora naći načina da se u njega aktivnije uključi, rekao je Orešković na konferenciji u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Upozorivši da zemlja nije našla najbolji odgovor na tešku ekonomsku krizu koju je prošla, rekao je da je posao Vlade postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast i razvoj društva. To se planira napraviti strateškim pomacima i ključnim inicijativama, a prioritet su, kaže, fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga i vraćanje povjerenja investitora te ubrzanje ekonomskog rasta i reforme u javnom sektoru.

U tom smislu, nastavio je Orešković, svjesni smo značaja i uloge znanosti, istraživanja i razvoja, tehnološkog napretka i inovacija i tome namjeravamo posvetiti osobitu pažnju, a Hrvatska je u tom području usklađena s Europskom unijom, koja u novoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. prepoznaje inovacije kao jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i razvoja.

Hrvatska ima dugu tradiciju inovacija - od Tesle, Penkale, padobrana, torpeda, a u novije vrijeme sms-parkinga, azitromicina, bežičnog prijenosa energije i najbržeg električnog automobila na svijetu, ali ipak zaostaje za usporednim zemljama po ulaganjima u istraživanje i razvoj, upozorava Orešković.

Hrvatska - zemlja iz koje dolaze investicije

Glavni razlozi takvom stanju, naveo je, manjak su investicija i nedovoljan fokus na inovacije, osobito u fazi primjene inovacija u stvaranju nove vrijednosti. „Hrvati su dobri inovatori, ali tamo gdje zapinje je primjena inovacija u proizvodnim procesima, transformacija dobre ideje u proizvod, u tržišni uspjeh“, upozorio je.

Vlada je stoga, svjesna tih problema, usvojila Strategiju pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategy, S3) – stratešku inicijativu čiji je cilj stvaranje efikasnog eko sustava za inovacije, a njezin razvoj u skladu je s europskom vizijom Europe 2020 i ključni je uvjet za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, naglašava.

"Prihvaćanje ovog dokumenta otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost, koji će biti usmjereni na povećanje istraživačkog potencijala te povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije", ističe hrvatski premijer.

Glavni cilj Strategije je jačanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta kroz bolju suradnju gospodarstva i znanstveno-istraživačkog sektora. „Tu vidimo veliki prostor za pametan, inkluzivan i održiv rast, baziran na našim kompetitivnim prednostima, teritorijalnom i ljudskom kapitalu i potencijalu za daljnji napredak i izvrsnost“, kaže premijer.

Strategija pametne specijalizacije ima tematska područja - zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bio-ekonomija, a ta područja, rekao je Orešković, nisu sektori niti tehnologije, "nego područja na koja se mogu aplicirati aktivnosti istraživanja i razvoja, što je novi koncept razvoja u kojem se jače povezuju istraživački potencijali i ekonomija".

„Smatramo da smo prihvaćanjem ovog strateškog okvira, zajedno s alokacijom sredstava iz EU fondova, postavili efikasan institucionalni okvir za inovacije koji će prepoznati i njime se koristiti svi uključeni u inovacijski lanac vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da će važan element sustava biti Centar za industrijski razvoj - CIRAZ, koji će danas biti predstavljen.

"Cilj je ponovo pozicionirati Hrvatsku kao zemlju iz koje dolaze značajne inovacije, koje popravljaju kvalitetu života“, zaključio je Orešković, uvjeren da će Hrvatska u tome uspjeti.

Konferenciju u Dubrovniku zajednički su organizirali američko veleposlanstvo i Hrvatska gospodarska komora (HGK), a nastavak je dosadašnjih skupova pod nazivom "Brown Forum“, koji su okupljali predstavnike javnog i privatnog sektora te poslovne lidere iz područja jugoistočne Europe i SAD-a.

U sklopu konferencije bit će predstavljen "Centar za industrijski razvoj – CIRAZ“, kojeg zajednički osnivaju Ministarstvo gospodarstva, HGK i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), uz sufinanciranje EU i podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a svrha mu je poticanje gospodarskog razvoja kroz konkretno povezivanje gospodarstva i znanosti, kroz inovacije, istraživanje i razvoj. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene