Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

BRŽE I JEDNOSTAVNIJE DO NOVCA Ministar Tolušić pojasnio kako lakše do sredstava iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 10 milijardi eura čeka Hrvatsku u europskim fondovima, a prema najavama - uskoro bi svi - od poduzetništva i gospodarstva do poljoprivrede, znanosti i kulture - do novca trebali brže i jednostavnije. Resorni ministar Tomislav Tolušić otkrio nam je nova pravila koja će olakšati povlačenje europskog novca.

Do novih strojeva, računala ili proizvodnih hala poduzetnici će doći lakše i brže s novim pravilima ministarstva za fondove. "Smanjujemo minimalni iznos koji mogu dobiti poduzetnici sa milijun i pol odnosno 500 tisuća kuna na tristo. Ukidamo obvezujuće pismo namjere banke, ukidamo obvezan depozit, ukidamo postupke javne nabave za privatnike. Smanjujemo broj dokumentacije, spajamo obrasce", ističe ministar Tomislav Tolušić.

Pročitajte i ovo Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Financirali Grad i EU Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec: "Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, bit će značajno za zaštitu prirode" Slika nije dostupna Cijena ugovora vrtoglavo rasla Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog"

Opremili su učionice, kupili računala, školovali nezaposlene, obrazovali odrasle. Zagrebačko privatno učilište za informatiku dosad je sudjelovalo u projektima vrijednim 21 milijun kuna. "Stvari koje su nas najviše kočile je da smo čekali godinu dana od prijave ideje do financiranja. Isto tako kod isplate završnih sredstava na kraju projekta smo znali čekat po godinu dana do same isplate", kaže Mislav Balković, dekan navedenog učilišta.

Nova pravila znatno će skratiti sve rokove, ističe ministar. "S recimo 180 dana na nekakavih 90 dana na 120. Nama je cilj da ti rokovi budu 60 dana. To ćemo postići kroz još neko vrijeme", kaže Tolušić.

Papirologija zna imati i više od tisuću stranica ističu stručnjaci pa hvale novog ministra, jer pravila mijenja u dogovoru s ljudima na terenu. "Znači da će poduzetnik brže doći do odluke da li je prošao na natječaju ili nije, te nakon toga u provedbi projekta se nadamo da će se brže donositi odluke o odobravanju troškova", ističe Ana Fresl iz HUP-a.

Novi natječaji kreću već ovo proljeće. S njima će, očekuje ministar, poduzetnici ove godine povući barem 500 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene