Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je sjednicu Predsjedništva stranke održane u ponedjeljak, dan nakon izbora za europski parlament. Osvrnuo se i na medijske napise o navodnim izjavama Milijana Brkića tijekom sjednice.

Galerija


HDZ-ov Milijan Brkić na sjednici Predsjedništva nakon izbora navodno je očitao lekciju premijeru i njegovim pristašama. "Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu", navodno je kazao Brkić i u tom tonu govorio nekoliko minuta, prenosi N1 pozivajući se na sugovornika Večernjeg lista.

Vezani članci Aplikacija Whatsapp (Foto: Igor Soban/PIXSELL) "Izbrisani" iz stranke: Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca Milijan Brkić i Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Politički analitičari složni: ''Plenković u HDZ-u već dugo ima oporbu koja je tražila priliku da pokaže mišiće''

"Ove situacije gdje neki ljudi nakon sjednice Predsjedništva puštaju informacije nekim vašim kolegicama, to je sport na koji sam ja naučio", komentirao je Plenković medijima.

Na pitanje za komentar o izjavama Milijana Brkića, Plenković je rekao da ga nije vidio u ovoj kampanji, da nije pridonio ništa. "Svatko se u HDZ-ovoj kampanji mogao angažirati i trebao je. Oni koji će sada ex post dovesti u pitanje listu nisu zucnuli kad se ona sastavljala. Tvrde da lista nije jednoglasna, a to nije točno", rekao je.

Dodao je i da se ne sjeća Brkićeve izjave da ''narod nije glup te da u HDZ-u trebaju biti ponizni, a ne bahati''.

Premijer ne vidi svoju odgovornost u lošem rezultatu na izborima. "Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo mi bolji od svih drugih stranaka? Kad imate toliko udara na Vladu, koji traju praktički mjesecima, od svih medijskih kuća nisam vidio nijedan plus, bili su samo napadi. Ako se stvara kontekst u kojem stalno imate umjesto fokusa na bitno za ove izbore, odvraćanje tema na nešto drugo, onda se dogodi da nedostaje 1400 glasova za peti mandat", rekao je Plenković.

O izjavi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da su se političari otuđili od naroda i da je to bilo vidljivo na izborima, Plenković kaže kako ne vjeruje da je predsjednica time mislila na HDZ. ''Ako je netko na terenu i razgovara s ljudima zadnje tri godine, ako se svojim integritetom bori da rješava sve probleme koji su nas dočekali, prema tome ta teza što se tiče HDZ-a mislim da ne stoji'', kaže premijer. 

Gordan Maras: ''Izbori su pokazali da je SDP najjača stranka u Zagrebu. Građani očito žele promjenu na čelu grada''