Tijekom tjedna iza na donesena je konačna verzija nagodbe o Agrokoru, započeo je proces iniciranja ostavke Davora Bernardića, predsjednika SDP-a. Ništa mirnije nije bilo ni diljem Europske unije, u kojoj migrantska kriza svakim danom predstavlja sve veći problem. No bilo je i nekoliko svijetlih točaka, prvenstveno pobjeda Hrvatske nad Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kojom je osiguran prolaz u drugi krug natjecanja.

Galerija


Hrvatska je pomela Argentinu, ali je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije, rekao da ne treba biti previše opijen ovom pobjedom, nego da igrači trebaju ostati disciplinirani, smireni i ponizni. Kada bi bar te tri osobine razumjeli i prakticirali naši političari. Ovom pobjedom nogometna nas je reprezentacija podsjetila da su sportaši jedini koji nam pružaju osjećaj ponosa, radosti i jedinstva u inače duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Vezani članci Slika nije dostupna Umjesto rješenja za probleme građana, političari imaju jabuku razdora: Čeka se samo tko će i kada izraditi trojanskog konja Slika nije dostupna Koji je građanima fokus u vremenu političkog nevremena? Briga za sebe i sređivanje nereda u našem vinogradu

Osim uspjeha na nogometnom terenu, tjedan je obilježen i donošenjem konačne verzije nagodbe o Agrokoru. Ipak, to ne znači da Agrokor više neće biti najmutnija i najveća afera od uspostave hrvatske neovisnosti. Prijedlog nagodbe, napisan na 7.300 stranica, dostavljen je Trgovačkom sudu. Ročište će biti zakazano unutar 15 dana, a o nagodbi će u Ciboninoj sportskoj dvorani glasovati 3.200 vjerovnika.

Migrantska kriza je sa svakim danom sve veći problem, a aktivna ruta postoji i u našem susjedstvu. Unutar Europske unije rastu političke podjele oko toga kako se nositi s tim problemom. Dogovor Macrona i Merkel, prema kojem bi teret azila bio stavljen na države u kojima su se ti ljudi prvi put registrirali, izazvat će nove podjele. Naime, tim dogovorm bi države na jugu Europske unije, a među njima i Hrvatska, bile prepuštene sebi.

Ovoga tjedna sve nas je potresla snimka odvođenja malog Cesarea u Italiju. On je razvodom roditelja dodijeljen ocu, a odluku talijanskog suda potvrdio je i hrvatski. Međutim, majka ga je odvela u Hrvatsku i nekoliko ga je godina skrivala u BIH. Nezahvalno je komentiratI odnose u bilo čijem braku, ali je grozno kada djeca postanu instrument mržnje bivših supružnika.

Čini se da je u SDP-u započeo proces iniciranja ostavke Davora Bernardića. U zagrebačkom SDP-u, najvažnijoj organizaciji te stranke, od Gordana Marasa je, unatoč svim naporima predsjednika SDP-a, izgubio Denis Hrestak.

U tjednu koji je za nama, svijet je zgrozilo odvajanje djece od roditelja na meksičko-američkoj granici. Djeci u zaštitu stala je i prva dama, a Trump je nakon toga potpisao zakon kojim bi djeca bila vraćena roditeljima. Međutim, taj zakon u Kongresu neće proći  jer je Trump u njega uvalio i financiranje zida.

Osim političkih i sportskih događanja, ovaj tjedan je obilježio i kalendarski početak ljeta. U Dubrovniku, dolasku ljeta u čast, Ana Rucner je zasvirala već tradicionalni pozdrav ljetu i koji je trajao sve do izlaska prvog ljetnog sunca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr