Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAGODBA ZA AGROKOR

Tko će dobiti više, a tko manje: Evo u čijim će rukama na kraju završiti nekad najveći koncern na ovim prostorima

Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Video zid Saše Kopljara o nagodbi o Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Ukupno je 5.700 onih koji su prijavili da im je Ivica Todorić ostao dužan, a prijavljeni dug je 58 milijardi kuna. Hoće li svi oni sudjelovati u nagodbi i kako je tko prošao?

Ako sve bude kako je planirano, ruski Sberbank dobiva 39,2 posto vlasništva, najveći dio donedavnog carstva Ivice Todorića.
Time je ruska banka pristala na stopu povrata od 52 posto, dakle odrekla se 48 posto svojih potraživanja teških milijardu i 200 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Druga ruska banka, VTB bit će 7,5-postotni vlasnik, uz stopu povrata od 66 posto. Imatelji obveznica ulaze s 25 posto, a među prvih 20 vjerovnika su i banke poput Zagrebačke i Privredne, Raiffeisena, Erste i Splitske banke ukupno dobivaju 15.3 posto. Sudjeluju i dobavljači s 4.7 posto.

Na popisu prvih 50 vjerovnika koji ulaze u vlasništvo našli su se Adris grupa i Franck, među ostalim tu su i Vindija, Sokol Marić, Podravka, Dukat, Zagrebački holding.

Od ukupno 5.700 prijavljenih vjerovnika, malih dobavljača poput OPG-ova ima oko 2 i pol tisuće. Oni su do danas u cijelosti isplaćeni. Ostali dobavljači u prosjeku su se naplatili oko 60 posto, dok financijske institucije i imatelji obveznica dosad nisu dobili ništa. Ukupno je dosad isplaćeno oko 8 milijardi i 800 milijuna kuna, a pojedinačan uvid u plaćanja objavio je sud.

S obzirom na to da je Agrokorov dug veći od njegove imovine, svi se moraju oprostiti od dijela potraživanja. Gledamo li po skupinama, dobavljači Agrokora uspjet će vratiti 60 posto potraživanja za robu i usluge. Taj broj za imatelje obveznica kreće se od 40 do 80 posto. Ostali pak, poput domaćih i stranih banaka, imat će oko 20 posto povrata tražbina.

Treba reći i da od 5.700 vjerovnika, ako oduzmemo male dobavljače koji su već isplaćeni, pravo glasa za nagodbu imat će njih oko 3.200. Kad nagodba postane i pravomoćna, slijedi nekoliko mjeseci za provedbu. Novi vlasnici Agrokora na sebe preuzimaju i kreditna zaduženja. Bude li sve prema planu, koncern Agrokor d.d. kakav smo dosad poznavali više neće postojati. Ivica Todorić vlasništvo će u potpunosti izgubiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene