Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Kako su se Ante i Ivica Todorić zaštitili posebnim dodatkom na svoj ugovor i što je još obilježilo tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je veliki tjedan sa zanimljivim događajima i na hrvatskoj ali i na svjetskoj političkoj sceni, a njih u Pregledu tjedna analizira i komentira Ivana Petrović.

U Manchesteru teroristički napad - bombaš samoubojica raznio se u tamošnjoj areni. Dvadeset dvoje mrtvih. 60 tak ranjenih... Političari u Europi od šume ne vide stablo. Ne snalaze se, beskrvno su neoperativni i samo sjede za okruglim stolovima a bez rješenja. Još nisu shvatili da je Charlie Hebdo prije dvije i pol godine bio 11. rujan Starog kontinenta. I ako se njihov um ne oslobodi, ovo neće stati.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo

"Donny the president" je u Bruxellesu na summitu NATO saveza apostrofirao Rusiju kao prijetnju zapadnom svijetu. EU čelnici se s njim ne slažu, oni su na tragu riječi kancelara Kohla: Mi nismo srušili Berlinski zid da bi Rusiju udaljili od Europe već da bi je približili Europi. Iako je povijest Rusije od krunjenih vladara do sekularnih vođa - povijest ping ponga - udavaljavanja od Europe i približavanja Europi. Cijela Trumpova turneja, posve je jasno, služila je popravljanju njegova imidža kod kuće. Pa u tom kontekstu valja gledati i izjavu o Rusiji kao prijetnji.

U priloženom videu pogledajte još o tome kako se Trumpu očito brižljivo radi arhitektura za opoziv, je li u Hrvatskoj ponovno na pomolu cirkus oko kurikuluma i slavne reforme obrazovanja, o Lokalnim izborima i tome kako je hit prvog kruga Varaždin tj. Čehok - okrivljenik za korupciju vodi u prvom krugu. Njegovu izjavu o nepovezanosti kaznene odgovornosti s političkom mogli bi zaštitit brendom ''Only in Croatia''. A u Kroejši se još ne zna hoće li HDZ nakon raskida s Mostom uspjet sastavit novu većinu, i hoćemo li ili nećemo na izbore.

HSS ostaje s SDP-om. Beljak uvijek oduševi svojim tonom. Ti bokca govori kao da je šef svemira a ne stranke koja živi od političke kombinatorike i torbarenja. Što je žalosno za stranku s takvom tradicijom. Ipak, sve ovo otvara pitanje s kim bi to HDZ mogao sastavit novu većinu. Bernardić pokušava glumit lidera odlučnim ne velikoj koaliciji a i u stranci mu je rasulo. Mrsić mu je poručio da su posve podbacili na lokalnim izborima i da SDP-u hitno treba promjena. Bernardić mu je kroz Jutarnji odgovorio da je sam sebe izbacio iz stranke.

Otvorilo se i pitanje plačanja glasova naših državljana srpske nacionalnosti koji busevima iz Srbije dolaze za lovu glasat u Hrvatsku. To već godinama pjevaju i vrapci na grani, ali naši o tome, eto, ne znaju ništa. Kao - neka institucije vide što je s tim. Najsmješnije je kad se u zemlji potpune pravne nesigurnosti i pravosuđa koje osluškuje politiku - poziva na institucije. Navode o plaćenim glasovima Srba opovrgava i Pupovac. Dok sudionici tih kolona bratstva i jedinstva kažu drugo.

U tjednu koji je za nama ministar Stier je bio u Moskvi. Sreo se s Lavrovim. Par dana poslije Rusija nastavlja tkat svoju stratešku igru s Hrvatskom koja joj je bitna zbog primata u regiji. Sberbanka se oglasila i rekla da više neće kreditirat agrokor i da država u tom smislu preuzme odgovornost. Glavno da su se Todorić, sin mu Ante i direktor Crnjac zaštitili posebnim dodatkom na svoj ugovor. Koji kaže da će Agrokor snosit svu štetu koja bi ovoj nistra sunt iura nostra sunt rura trojci mogla nastati zbog eventualnih sudskih tužbi. Ovo je stvarno cirkus malo žešći!

Ali nećemo to za kraj. Za kraj ćemo počasnu stražu koja se nakon 17 godina vraća na Markov trg. Bilo je i vrijeme. Baš lijepo...

Cijeli Tjedni pregled pogledajte u priloženom videu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene