Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Grčić je pretjerao sa svojim bajkama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan na izmaku obilježile su i brojke o sve nižem BDP-u, a onda i izjave političara o uzrocima šestogodišnje recesije, ali ne i mogućim rješenjima.

Svi su u strahu da nekoliko tona ukradenih jabuka, zatrovanih pesticidima, ne završi na tržnici. Jer kraljica voća, ali i povijesti, se izvanredno prodaje. Ah, ta jabuka! Kad su je Adam i Eva zagrizli u Edenu, sve je krenulo naopako, a Adam do danas nije ništa naučio. Zločesta maćeha je Snjeguljici dala otrovnu jabuku da bi ostala najljepša u kraljevstvu, ali bez uspjeha. Paris je cijelu jabuku dao lijepoj i udanoj Heleni jer mu je bila jedina i najljepša pa je počeo Trojanski rat.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović burni dani iza nas Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan

Jabuka može bit svakakva - slatka, zavodljiva, ali i tvrda, gorka te otrovna. Ovu gorku mi ćemo gristi još neko vrijeme, samo je pitanje koliko će nam zubi izdržati.

BDP je pao za 0,8 posto i pada, pada, već treću godinu zaredom.

Grčić je stvarno pretjerao sa svojim bajkama, od pokvarenog servera kao krivca za novac iz EU fondova pa sve do BDP-a. Nevjerojatno je da ministra tako važnog resora u zemlji s toliko problema tijekom radnog vremena često viđamo u gradu na kavi. A radno vrijeme bi mu trebalo biti od jutra do večeri.

Milanović kaže da ne bježi od odgovornosti te da je Hrvatska više od desetljeća živjela napuhano od tuđeg novca. Ta tvrdnja je točna, ali njegova odgovornost je njegova Vlada. Ljudi koje je postavio, a koji očito nemaju ni znanja ni kompetencija ni vještina. I koji su, uključujući i smjene koje su prekasno došle, napravili i previše štete na svakom planu. Ekonomskom, političkom, pa čak i duhovnom.

Ministrica Pusić je neki dan zatvitala da nam je Kanada ukinula vize. A Kanada ih je ukinula još prije nekoliko godina. Toliko o kompetencijama. Šteta, šteta...

Zato valja podržati referendum o preferencijalnom glasovanju na nacionalnim izborima. To je jedini demokratski put demontaže hrvatskog političkog klijentelizma. Koliko je on snažan, pokazuje činjenica da referendum neće podržati dvije najveće stranke SDP i HDZ. Ali to nije važno. Važno je to što ćemo kazati mi građani, bez obzira na to čiji smo birači. I pitati se - jesmo li svjesni toga da želimo birati ljude koji će nama služiti, a ne nama vladati.

Eto, zbog investicija bi se prodavalo i državljanstvo, a profil potencijalnog investitora i RH državljanina bi provjerile tajne službe. Koje tajne službe? Ove naše koje nisu u stanju napraviti ni sigurnosnu provjeru naših političara, dužnosnika i osoba koje upravljaju javnim tvrtkama. Pa nam prvorazredni sigurnosni problemi sjede bilo gdje, na oba brda, a i javnim servisima koje plaćamo. Po onome što su dosad radili, čini se da nijedan šef službe, do aktualnog Lozančića, nije pročitao slikovnicu na engleskom jeziku, a kamoli neku ozbiljniju analizu. Lozančić je odrastao i školovan je u Americi, ali se očito u tom godinama gomilanom kadrovskom kolopletu u SOI dobro ne snalazi.

Tajne službe i nacionalna sigurnost bi trebale biti glavna tema koju ćemo mi novinari propitkivati u predstojećoj predsjedničkoj kampanji. To je najvažnija ovlast Pantovčaka i važna je za sve - od ekonomije do protuterorizma.Tajne službe još su uvijek instrument kontrole, a ne zaštite nas građana. A naše demokratsko pravo je znati tko njima upravlja i na koji način.

Evo i Bandića. Gradonačelnik je izgubio živce na temi divljih odlagališta smeća. Postoji nešto što se zove 'street economy', na čemu se obrće ogroman novac pa je smeće i unosan biznis. Zna se tko to kontrolira na jugu Italije i u Americi, dok nije potpalo pod riko-zakone, najstroži katalog kažnjivih djela.

A kad već spominjemo zakone i kazne, Marina Lovrić Merzel je podnijela ostavku na mjesto županice i uskoro bi mogla iz pritvora. Ona je Linićeva kuma pa se nekako ne možemo oteti sumnji i legitimno se pitati je li se 'ex' županica možda nagodila s USKOK-om. Jer to nije rijetko, to je česta praksa.

A i riječki poduzetnik Ježić još nije državi vratio pet milijuna eura, koje je, prema presudi, primio u Sanaderovo ime. Taj novac je još na njegovu računu u Švicarskoj. Zašto?

U tjednu koji je za nama među prvim vijestima je bila bizarnost iz Bjelovara. Čistačica je asisitirala u operacijskoj dvorani, što u toj bolnici, čini se, nije rijetkost. Samo ovoga puta je to dospjelo u javnost jer se žena onesvijestila. Uprava bolnice se zapliće, jedan dan govore jedno, drugi dan drugo.

Mirela Holy je u popularnosti dostigla predsjednika Josipovića, vole je novi i mlađi birači.

Eto, počeli smo jabukom razdora, a završit ćemo harmonijom okusa, osmišljenim u starim receptima, slatko, slano, lijepo, hranjivo, ali zdravo. I budi hormon sreće. Tak su jeli naši stari. Vrijeme je večere, ostalo je nešto nedjeljnog kolača pa nakon ovog prizora pažljivo s desertom. Može malo, jedna kriška. U slast! 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene