Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Pregled tjedna Ivane Petrović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Pregledu tjedna Ivane Petrović prisjetite se događaja koji su obilježili tjedan iza nas.

Već pet desetljeća zagrebačka izložba cvijeća nam makar na nekoliko dana odmori oči i nahrani dušu. Osobito kad ta graciozna ljepota lišća i latica svih boja i oblika izroni iz sivila. I to ne samo onog koje se odnosi na sumorno vrijeme u Zagrebu,već i onog koji metaforički vidimo svugdje oko nas. Jubilej Floraarta ovih je dana utočište i najbolje je tamo biti po cijele dane da ne gledamo i ne slušamo tužnu sliku Hrvatske. Vlada je svečano objavila da smo prekjučer, u petak, izašli iz recesije. Statistički smo izašli, što god to značilo. Više je za plakati nego za smijati se.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović Uspjeh kampanje cijepljenja neće ovisiti o medijima nego o jasnoj komunikaciji struke, Stožera i Vlade Pregled tjedna Ivane Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović Radovi na zagrebačkoj Katedrali: Možda su osakaćeni tornjevi metafora stanja u kojem nas je ošamarila zaraza

Statistika o izlasku iz recesije nije utjecala na naše živote. I neće još dugo. Jer glavni protagonisti te slike Hrvatske smo mi koji u njoj živimo. Dopustili smo da se u zemlji koju smo tako teško dobili stvore dva paralelna svijeta i u nekom limbu između njih ekipa iz politike lupeta o demokraciji koju u principu, osim časnih iznimaka ni sama ne poznaje, niti je želi razviti. Jer siva zona močvare je njihov bujon za opstanak i ostanak. U kojem se ljudi pod istragama optužbama i presudama mrtvo - hladno stavljaju na izborne liste, u kojem ministar zdravstva ne podnosi ostavku već protiv saborskog povjerenstva pokreće sudski spor. To je optika kojom oni sebe doživljavaju, nas podcjenjuju, a mi im to dopuštamo.

Varga potvrdio da je tužio Povjerenstvo za sukob interesa

Predsjednik HDZ-a pretendira biti premijer, a ne zna kazati od kud mu skupi automobil koji nije prijavio. Ovo nas podsjeća na Sanaderove satove. Karamarka je njegov PR zapleo "kao pile u kučine". Prvo je rečeno da auto pripada firmi gospođe Šarić i ona je izjavila da mu ga je dala. Pa onda je u igri bio neki leasing, pa pošto ne može ni leasing jer je gospođina firma u minusu, na kraju je rent a car koji nije ni rent a car. Potom nas je predsjednik HDZ-a obavijestio da se prošle nedjelje, nakon zadnje mise, oženio s gospođom Šarić čiji bi auto trebao biti. Kao da je ikoga briga što se on ponovno oženio. To je njegova privatna stvar i mladencima sretno bilo. Nas i dalje zanima temeljni demokratski standard-odgovor na pitanje: što je istina o podrijetlu auta?

Strašna i mučna noć na Trgu svetog Marka. O kojoj su svi rekli sve što misle. Ali, jedno je neupitno: u Hrvatskoj svatko može prosvjedovati, ali ne i zazivati rub državnog udara. Jer tako je to izgledalo i po djelima i po riječima. Je li to bila neka desničarska revolucija ili krik populacije koja se, budimo pošteni, godinama sustavno marginalizirala i sad ne zna jasno kazati što želi, politika nam nije dala zaključiti. Vladajući tvrde da iza toga stoje HDZ i predsjednica. Predsjednica sigurno ne stoji, a HDZ je s njima surađivao dok mu je odgovaralo, ali ovo sada HDZ nije organizirao. Karamarko, kojem je u glavi samo vlast kazao je da se na branitelje zakoni ne trebaju odnositi. Pa umjesto efekta proizvodi kontarefekt i kod svog biračkog tijela. A fino ga demantira i predsjednik HBK-a. Svi govore o nekoj legitimnosti, pa se legitimnost pretvara u SF pojam kao otprilike i svjetonazor. Nitko da na jasan način prvo, drugo, treće definira što to je. Užas na Trgu svetoga Marka stoga je očito bila situacija koja je izmakla kontroli zbog niza zlih okolnosti. Koje nisu od jučer i koje traju dugo. Eksplozija frustracije onih koji su u rat otišli bez fige u džepu - koja se nagomilava godinama. Sjetimo se Đakićevih bavura, podjela branitelja i njihovih udruga, velike prijevare zvane splitska riva, Mirka Čondića i drugih situacija. S premijerom će se sastati u ponedjeljak. Međusobne optužbe padale su i u Saboru.

U tjednu koji je za nama, predsjednica je obilježila prvih sto dana, a bila je i kod Pape. Poklonila mu je dres s brojem 9-koji obično nosi najkorisniji igrač u nogometnoj vrsti. Iskazala je svoj jasan stav naspram kardinala Stepinca, a Papa je obavijestio kako on osniva katoličko-pravoslavnu komisiju za njegovu kanonizaciju. Prvi put u povijesti da jedan rimski papa zaobilazi pravila i u svetačku kauzu, uvodi neku drugu Crkvu, a sudeći po Nikoliću, i politiku. I to gotovu kauzu u kojoj je sve istraženo. Papa neka radi što smatra da je najbolje, a mi ćemo podsjetiti na staro zlatno kanonsko pravilo. Roma locuta causa finita. Rim je ogasio - kauza je zaključena. Rim, a ne Beograd.

A u rimskom duhu iz vremena Dioklecijana u Splitu je "pala" jedna prosidba. Odjeven u odoru rimskog vojnika Jurica je zaprosio Ivanu. I ona je rekla ''da''. Romantika stvarno nema granica, a na tu čaroliju kao da zaboravljamo. Hvala Jurici i Ivani na ovom lijepom prizoru i na tomu što su nas na romantiku podsjetili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene