Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan ljudskih prava

''Imamo Vladu koja popušta pod pritiskom investicija, a prema udrugama se odnosi kao prema neželjenom tkivu društva''

Vesna Teršelić o haškoj presudi hrvatskoj šestorci (Foto: Dnevnik.hr)
Vesna Teršelić o haškoj presudi hrvatskoj šestorci (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Teršelić o haškoj presudi hrvatskoj šestorci (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Teršelić o haškoj presudi hrvatskoj šestorci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Cesar o usluzi pobačaja (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Cesar o usluzi pobačaja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Željka Ljeljak Gracin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Međunarodni je dan ljudskih prava, a Hrvatska po tom pitanju ide unatrag, poručili su predstavnici civilnih udruga iz Platforme 112.

Iz Zelene akcije ističu kako ih se čak i sudskim sredstvima pokušava ušutkati oko investicije izgradnje golf resorta na Srđu.

''Imamo Vladu koja jednostavno popušta pod pritiskom investicija, a prema udrugama se odnosi kao prema neželjenom tkivu društva'', rekla je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

Iz centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje zamjeraju Vladi što nije ratificirana Istanbulska konvencija, a Ministarstvu zdravstva nezainteresiranost oko kršenja prava žena na pobačaj.

''Vidimo da je ministarstvo potpuno nezainteresirano što se u šest od 30 bolnica koje bi trebale obavljati pobačaj ta usluga ne pruža i da više od 70% posto liječnika se poziva na priziv savjesti odnosno odbija raditi svoj posao'', rekla je Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Vesna Teršelić iz Documente kritizirala je reakciju vlasti nakon presude Slobodanu Praljku za ratni zločin. ''Retorika premijera nakon izricanja presude je bila ambivalentna, a zapravo se bavila onim što je presuda utvrdila i nije uključila žrtve'', rekla je Teršelić.

Podsjetimo, povodom Međunardonog dana ljudskih prava i udruga Blokirani ustvrdila je da postoji pravna diskriminacija prezaduženog stanovništva i blokiranih građana te istaknula nužnost kvalitetnije pravne i socijalne skrbi o insolventnim obiteljima u Hrvatskoj.

"Hrvatski ovršni postupak građanima ne jamči ravnopravnost pri ostvarivanju ciljeva iz Direktive 93/13, što ukazuje na neravnotežu postupovnih sredstava koja su na raspolaganju ovršeniku i ovrhovoditelju te pravnu diskriminaciju koju provodi državna agencija FINA", ističe udruga. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene