Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ranog jutra gužve u Petrinjskoj

Gužve zbog nove osobne iskaznice: Stare osobne vrijede i dalje. Nova osobna može se povezati s mobitelom, a nema straha ni ako vam ga netko ukrade

Aktualno Galerija Predstavljanje nove osobne iskaznice Predstavljanje nove osobne iskaznice Foto: DNEVNIK.hr Osobna iskaznica, ilustracija - 4 Osobna iskaznica, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić Foto: DNEVNIK.hr +0 Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić Galerija 1/5 >>
Od danas se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica Europske unije biti će jednakovrijedne putovnici. Veliki interes građana već je izazvao gužve u zagrebačkoj Petrinjskoj.

Nove osobne iskaznice već su izazvale veliki interes pa su od jutra u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, pred zgradom policije velike gužve.

Novi dokument predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je na samom početku istaknuo kako je od jutros već pristiglo dvije i pol tisuće zahtjeva građana. Pritom nije krio zadovoljstvo tolikim interesom za novi dokument. ''Riječ je o kompleksnom poslu koji je na razini Europske unije trajao otprilike dvije godine'', istaknuo je ministar.

''Želio bih podsjetiti da početkom izdavanja novih osobnih iskaznica ne prestaju vrijediti stare osobne iskaznice. Nove će se iskaznice izdavati na rok od 5 godina, a za starije od 70 godina na rok od 40 godina'', istaknuo je ministar.

Osobne iskaznice prvi put će se moći koristiti i na mobitelima preko aplikacije e-osobna. Osim toga, građani bi s novim dokumentom trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente pomoću otiska prsta. Isti dokument služi i za potpisivanje dokumenata elektroničkim potpisom.

Pročitajte i ovo Osobna iskaznica, ilustracija - 1 svi detalji na jednom mjestu Nove osobne iskaznice od ponedjeljka, evo što će sve imati i za što će sve služiti

"Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU-a, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama", naglasio je Božinović.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice. "Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika", kazao je ministar.

Djeci besplatno

''Središnji državni ured za demografiju i mlade omogućit će sredstvima da svi mlađi od 18 godina dobiju prvo vađenje, redovno vađenje osobne iskaznice, a za koje su zahtjevi podneseni na današnji dan, budu bez naknade za roditelje i skrbnike'', objasnila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna samo u redovnom postupku Nova demografska mjera?! Maloljetnicima nova pametna osobna - besplatno

Danas su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu ugrađivat će se i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati fotografija lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija) u digitalnom formatu.

Nova osobna nudi: dodatnu sigurnost s biometrijskim podacima (sliku lica i dva otiska prstiju), mobilnu besplatnu aplikaciju (građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente), integraciju sa zdravstvenom iskaznicom, nove zaštitne elemente protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje, oznake za slijepe i slabovidne osobe te taktilne elemente.

Nova iskaznica, nova cijena

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina, pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Građani će nakon što podignu novu osobnu na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu u tri koraka:

– Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke
– Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice
– Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Nakon toga moći će preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. "ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici."

''Prilikom podnošenja zahtjeva svatko može potpisati i povezati svoj uređaj s osobnom iskaznicom i račun je povezan s korisnikovim portalom s kojeg u bilo kojem trenutku može deaktivirati aplikaciju. Nije potrebno ići po novu osobnu iskaznicu u takvoj situaciji. I sama aplikacija višestruko je zaštićena na samom uređaju i ne bi trebalo biti nikakve bojazni za osobne podatke korisnika'', objasnio je direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić na pitanje trebamo li vaditi novu osobnu iskaznicu ukrade li nam netko mobitel.

Aplikacija je već dostupna za instalaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene