Osim eura, sastavni dio naših novčanika bit će i nova osobna iskaznica. Iz MUP-a su priopćili da će zahtjeve za starom verzijom osobne zaprimati do 29. srpnja u 15 sati. Od ponedjeljka se počinju izdavati nove elektroničke osobne iskaznice, a Ivan Čorkalo donosi detalje o novostima koje stupaju na snagu.

Galerija Osobna iskaznica, ilustracija - 1 Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Osobna iskaznica, ilustracija - 3 +0 Osobna iskaznica, ilustracija - 4

Stare osobne iskaznice uskoro se prestaju tiskati, a za novu osobnu iskaznicu zahtjev se može predati od početka ovog tjedna.

Slika seli s desne na lijevu stranu, dok na poleđinu ide čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te Matični broj osiguranika.

Osobna, putovnica i zdravstvena - sve u jednom

Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdrastvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a pristup svim uslugama sustava e građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Vrijedit će 5 godina. Cijena izdavanja kretat će se od 49,50 kuna za osobe starije od 65 godina, 60 za djecu do pet godina, a 79,50 kuna za sve ostale. Žurnim putem u roku tri radna dana osobnu će se moći dobiti za 500 kuna.

Policijske postaje za upravne poslove u Petrinjskoj ulici Sve o prijavi boravišta i prebivališta: Zakoni, kazne i procedure

Ono što je bitno je da se stare osobne iskaznice, ako su i dalje važeće, ne trebaju mijenjati, a po njezinu je isteku je rok za podizanje nove mjesec dana.

Nova osobna moći će poslužiti i za podizanje kredita bez odlaska u banku, jer će sadržavati otiske prstiju i digitalni potpis.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju