Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPUTIO DOPIS PREMIJERU

Milanović pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja VSOA-e, razlog - izvješće o milijunskim pronevjerama u vojnoj agenciji

Predsjednik RH Zoran Milanović dobio je Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Zbog povreda koje su navedene, zatražio je razrješenje ravnatelja VSOA-e.

"Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost", stoji u priopćenju upućenom u četvrtak iz Ureda predsjednika RH.

Milanović je uputio dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PITANJE BUDUĆNOSTI Milanović o Putinovoj prijetnji: ''Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sigurnosno pitanje Plenković opleo po Milanoviću: "Jasno je tko od početka govori istinu, a tko nastoji stvar relativizirati. Predsjednik Republike išao je manipulirati"

"Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosnoobavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako "postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor", ističe se u priopćenju iz Milanovićeva ureda.

Ovih dana završena je istraga kojom je utvrđeno da su vojni špijuni pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

Kako je za Dnevnik Nove TV u srijedu izvijestila reporterka Ivana Pezo Moskaljov,  utvrđen je cijeli niz prekršaja koji su se sustavno ponavljali.

"Oni špijuni koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama - u Poljskoj, Libanonu, Litvi, pronevjerili su najmanje dva milijuna kuna. To je prvi iznos za koji se sada sumnja. Lažirali su troškove, a višak novca spremali su u svoje džepove", doznala je reporterka Dnevnika Nove TV.

"U protekla dva mjeseca se češljala dokumentacija. Izuzeti su brojni spisi, računi koji nisu imali pokriće, provodio se unutarnji nadzor, nekoliko kontrola. O svemu su obaviješteni predsjednik i premijer. Imaju dio informacija iz tih klasificiranih podataka, a novo izvješće će tek dobiti", najavila je u srijedu Pezo Moskaljov. 

Izvješće će biti dostavljeno i Državnom odvjetništvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene