Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za održiv razvoj

Milanović podržao zahtjeve inicijative znanstvenika za klimu: ''Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu s izaslanstvom inicijative "Znanstvenici Hrvatske za klimu - Apel za sustavnu klimatsku akciju“ i podržao zahtjeve inicijative za osvješćivanjem problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika, navode iz Ureda predsjednika, izrazilo je zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta" Užasne vrućine na Filipinima - 2 zatvoreno 6700 škola na Filipinima Ljudi od vrućine ne mogu disati, temperature idu do 47 stupnjeva: "Idućih dana bit će još gore"

Imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, izaslanstvo je pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom.

Milanović je istaknuo važnost znanosti za održiv razvoj društva i važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju te njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti.

"Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja je vizija Hrvatska kao jedan od EU-ovih lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike“, rekao je Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili su viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković Nikola Biliškov, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar Jelena Puđak, Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković Jelena Godrijan.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i Julije Domac, njegov posebni savjetnik za energiju i klimu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene