Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pritisak oporbe

Predsjednik splitskog SDP-a ima prijedlog za ministra: "Studentima osigurajte status branitelja!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir poslao je ministru branitelja Tomi Medvedu pismo u kojem traži da se studentima doma "Stjepan Radić" u Zagrebu prizna status branitelja jer su svjedočili padu bespilotne letjelice koja se prije nešto više od dva tjedna srušila pokraj njihovog doma.

"Prema javno dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj ima više od pola milijuna branitelja, a u razdoblju od ožujka 2020. godine do studenog 2021. godine, registar branitelja iz Domovinskog rata dobio je 3324 nova branitelja. Naglašavam da su novi branitelji dobili status 30 godina nakon početka Domovinskog rata. Naime, iz navedenog je razvidno, kako je za vrijeme Vašeg mandata kao ministra broj novih branitelja, industrijskim terminom rečeno, uveden u serijskih proizvodnju", poručio je Damir Barbir.

Dodao je da je pitanje vremena kada će se broj branitelja izjednačiti s brojem stanovnika. "Uzimajući u obzir negativne demografske trendove s kojima se suočava naša država gdje prema Državnom zavodu za statistiku, u Republici Hrvatskoj živi 400 tisuća ljudi manje, kao i snažan i kontinuirani porast broja branitelja, statistički gledano, samo je pitanje vremena kada će se broj branitelja izjednačiti s brojem svih državljana Republike Hrvatske što je prema svemu iznesenom konačan cilj Vašeg političkog djelovanja", prenosi Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Goran Kucko "Nešto se pokrenulo" Zvuk čekića i građevinskog alata napokon na Banovini. Ekipa Dnevnika Nove TV snimila i možda prve - suze radosnice

Pročitajte i ovo Kishore Joe Francis i Ilka-Cristian Niemi Stručnjaci godinama mole Indijcu je ovo obećana zemlja, Finac se zaljubio u Hrvatsku: Jesu li stranci rješenje za gorući hrvatski problem?

"Slijedom navedenog, kako bi što prije ostvarili zacrtani cilj predlažem Vam da svim studentima iz studentskog doma Stjepan Radić dodijelite status hrvatskog branitelja, obzirom da su svjedočili padu vojnog drona u neposrednoj blizini te samim time doživjeli šok i stres neposredno povezan s vojnim djelovanjem", predložio je Barbir ministru branitelja Tomi Medvedu.

Studentima koji su bili smješteni u objektu kompleksa koji je najbliži padu navedenog drona, Barbir predlaže, da se dodijeli status branitelja u borbenom sektoru.

"Vjerujem da ovaj prijedlog, osim što vas dovodi korak bliže zacrtanom cilju broja hrvatskih branitelja, ima i dobar sinergijski učinak s drugim ministarstvima, kako prema demografiji, tako i prema mladima kao vid direktnog poticaja za ostanak u Republici Hrvatskoj te stoga smatram da ga na sjednici Vlade RH treba izložiti premijer Andrej Plenković", napisao je Barbir.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene