Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaslužni građani

Predsjednik odlikovao darivatelje krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana darivatelja krvi, predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima krvi za 100 i 75 puta darovanu krv u 2010. godini.

'Čast mi je što vam se u ime Republike Hrvatske mogu odužiti za vašu spremnost da date krv i tako pomognete drugima. Još jednom se zahvaljujem na vašoj dobroti i ljubavi za druge' rekao je Predsjednik koji je odlikovao 145 darivatelja krvi iz svih krajeva Hrvatske.

Odlikovanja je dobilo 136 muškaraca za 100 puta te devet žena za 75 puta darovanu krv. Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa (HCK), organizacije koja već 60-ak godina razvija i provodi dobrovoljno davalaštvo krvi, prim. Josip Jelić istaknuo je kako je već treću godinu zamjetan porast broja darivatelja krvi, u čemu je Hrvatska prestigla i mnoge europske zemlje.

Predsjedniku Josipoviću na odlikovanjima se zahvalila Vesna Pelin iz Zagreba, koja je u proteklih 35 godina krv darovala 79 puta. Za nju je davalaštvo krvi, kako je kazala, potvrda zdravlja jer je u stanju dati krv koja predstavlja lijek za druge ljude.

HCK je putem svojih 110 gradskih i općinskih organizacija lani prikupio 177.608 doza krvi što su četiri doze krvi na 100 stanovnika, a najuspješnije je bilo društvo Crvenog križa iz Topuskog s 12 doza krvi na 100 stanovnika. Slijede Krapina s 9,9 doza, Koprivnica i Čabar s 8,8 te Našice s 8,5 doza na 100 stanovnika. Lani je zabilježeno sedam posto novih darivatelja.

U Hrvatskoj se davalaštvo krvi provodi po načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina i to muškarci svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. Darivanje krvi, ističu u HCK, ne može biti štetno za zdravlje jer zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (pet litara). Davanjem krvi ujedno se kontrolira zdravlje jer davatelji prolaze liječnički pregled, utvrđuje im se razina željeza u krvi, te se krv testira na aids, hepatitis i sifilis.  (Hina)

Pročitajte i ovo Dobrovoljni darivatelj James Harrison koji je spasio 2,4 milijuna nerođene djece posljednji put dao krv (Foto: Australian Red Cross) Darivao krv 63 godine Dobrovoljni darivatelj koji je spasio 2,4 milijuna nerođene djece posljednji put dao svoju rijetku krv Slika nije dostupna Poklon ulaznice za Snow Queen Trophy POZIV DARIVATELJIMA Zalihe krvi značajno pale

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene