Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi predsjednički posjet Kanadi

Predsjednica uoči sastanka s Trudeauom: "Justin i ja razgovarali smo satima i satima. Veselim se novom susretu"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Kanadi (Foto: DNEVNIK.hr)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Kanadi (Foto: DNEVNIK.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Justin Trudeau (Foto: AFP) Justin Trudeau (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Kanadi (Foto: DNEVNIK.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje službeni dio posjeta Kanadi sastancima s glavnom guvernerkom Julijom Payette i premijerom Justinom Trudeauom.

To je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Turneja po SAD-u Predsjednica završila radni dio posjeta SAD-u, iseljenike pozvala da se vrate sa znanjem i iskustvom: "Jer je to puno važnije od novca"

Predsjednica se u nedjelju navečer u Ottawi sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

"Čekali smo na ovaj posjet prilično dugo. Nije bilo lako. Justin i ja razgovarali smo satima i satima na marginama raznoraznih međunarodnih susreta i shvatili smo koliko su Hrvatska i Kanada slične te koliko dijelimo iste vrijednosti", poručila je Predsjednica.

Predsjednica je u dosta emotivnom obraćanju predstavnicima hrvatske manjine u Ottawi rekla kako nije ni sanjala da će se u Kanadu vratiti kao ministrica vanjskih poslova i sad Predsjednica Hrvatske.

"2000. godine Jakov i ja dolazili smo u sasvim drukčijim okolnostima i tad nisam mogla ni sanjati da ću se vratiti ovdje, prije svega kao ministrica vanjskih poslova, a danas kao Predsjednica Republike Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović.

"To dokazuje da ako sam ja mogla, onda može bilo tko od vas", dodala je.

Predsjednica je rekla i da se veseli današnjem sastanku s kanadskim premijerom.

"Hrvatska je cijenjeni partner Kanade u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. Kanađani hrvatskog podrijetla važan su doprinos kanadskom multikulturalnom društvu", priopćio je ured guvernerke Payette u najavi posjeta.

U Kanadi će Predsjednica i njezin suprug Jakov Kitarović do 17. svibnja posjetiti i Toronto, Hamilton i Calgary. (Hina)

Aktualno Olujni vjetar rušio drveće u Zagrebu, ozlijeđen jedan vatrogasac. Zbog nevremena odgođeni i ukopi: "Ne posjećujte groblja" Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)1 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Olujni vjetar rušio drveće u Zagrebu, ozlijeđen jedan vatrogasac. Zbog nevremena odgođeni i ukopi: "Ne posjećujte groblja" 1/13 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene