Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje službeni dio posjeta Kanadi sastancima s glavnom guvernerkom Julijom Payette i premijerom Justinom Trudeauom.

Galerija


To je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske.

Vezani članci Predsjednica pjeva 'Suzu za zagorske brege' (Foto: Dnevnik.hr) Ne zaboravi stihove: Predsjednica u Kanadi pjevala ''Suzu za zagorske brege'' Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Kanadi (Foto: DNEVNIK.hr) Predsjednica iz Kanade poručila građanima: "Pozorno pratim situaciju oko poplava. U mislima sam sa svima kojima će i ova noć biti besana"

Predsjednica se u nedjelju navečer u Ottawi sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

"Čekali smo na ovaj posjet prilično dugo. Nije bilo lako. Justin i ja razgovarali smo satima i satima na marginama raznoraznih međunarodnih susreta i shvatili smo koliko su Hrvatska i Kanada slične te koliko dijelimo iste vrijednosti", poručila je Predsjednica.

Predsjednica je u dosta emotivnom obraćanju predstavnicima hrvatske manjine u Ottawi rekla kako nije ni sanjala da će se u Kanadu vratiti kao ministrica vanjskih poslova i sad Predsjednica Hrvatske.

"2000. godine Jakov i ja dolazili smo u sasvim drukčijim okolnostima i tad nisam mogla ni sanjati da ću se vratiti ovdje, prije svega kao ministrica vanjskih poslova, a danas kao Predsjednica Republike Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović.

"To dokazuje da ako sam ja mogla, onda može bilo tko od vas", dodala je.

Predsjednica je rekla i da se veseli današnjem sastanku s kanadskim premijerom.

"Hrvatska je cijenjeni partner Kanade u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. Kanađani hrvatskog podrijetla važan su doprinos kanadskom multikulturalnom društvu", priopćio je ured guvernerke Payette u najavi posjeta.

U Kanadi će Predsjednica i njezin suprug Jakov Kitarović do 17. svibnja posjetiti i Toronto, Hamilton i Calgary. (Hina)

Olujni vjetar rušio drveće u Zagrebu, ozlijeđen jedan vatrogasac. Zbog nevremena odgođeni i ukopi: "Ne posjećujte groblja"