Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bez dlake na jeziku' jedno o drugome

'Neka građani i građanke izvrte YouTube - sve će im biti jasno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović nisu štedjeli jedno drugog u sučeljavanju na Novoj TV, što je posebno došlo do izražaja u pojedinim pitanjima.

Na pitanje Mislava Bage 'Koju najgoru osobinu predsjednik ne smije imati?' Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović imali su puno toga za reći.

Josipović: Mislim da predsjednik ne smije biti uskogrudan - da mora okupljati i sve što je suprotno tome je pogrešno. Naravno, to su i druge vrline. Mora biti mudar, pošten i častan, i sve ono drugo što se očekuje od nekoga tko je na čelu države.

Grabar Kitarović: Najgora osobina je kad brinete o vlastitom rejtingu, a ne o rejtingu države i položaju naroda za koji biste se trebali brinuti; kad mislite više o sebi, kad razmišljate o tome što ćete reći, hoćete li se nekome zamjeriti ili ne... Jednostavno trebate raditi iskreno, hrabro i odlučno i govoriti ono što stvarno mislite, što stvarno namjeravate napraviti, a ne ono što će vam dignuti rejting u javnosti.

Josipović: Ima možda i gorih karakteristika. Recimo - kada ne govorite istinu. Ako utajujete podatke o sebi, o svojoj karijeri, o svojim primanjima... ako obmanjujete i ako se služite neistinama i ako ne znate materiju o kojoj govorite. Ako ne znate koji tunel otvarate i ako ne znate koja je firma iz zemlje u kojoj ste bili veleposlanik došla ovdje na jedan velik i važan natječaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najneizvjesniji predsjednički izbori Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem Slika nije dostupna UŽIVO na Novoj TV i na Dnevnik.hr 'Sve možemo večeras očekivati i miran razgovor i žustru raspravu'

VIDEO Kolindina plaća postala je prava vruća tema sučeljavanja - 'Vaša plaća nije tajna'

Grabar Kitarović: Gospodine Josipoviću, molim vas nemojte docirati kao profesor. To apsolutno ništa nije točno. Vrlo dobro poznajem materiju o kojoj govorim. Da, priznajem, nisam pravnica. Možda ste u pravu bolji pravnik nego ja. Ali držim da ću biti bolja predsjednica nego što ste vi zato što sam hrabra, odlučna, zato što govorim, zato što ne šutim, zato što me nije strah nešto reći pa makar i pogriješila. Nikada ne lažem. To je prvo pravilo da biste bili ozbiljno shvaćeni u politici i diplomaciji - uvijek morate govoriti istinu. Radije ne odgovorite ništa ako nemate odgovor.

Josipović: Evo, neka naše građanke i građani prelistaju novine, neka izvrte YouTube - sve će im biti jasno.

Grabar Kitarović: Pa, gledajte, ja još uvijek čekam podatke od te direkcije za zrakoplove, primjerice. A to o čemu ste govorili - bila je riječ o omaškama. Ako mislite da je tako strašna stvar što sam je trenutno bez plaće i bez ikakvog statusa i to nisam rekla hrvatskom narodu, ne znam što bih o tome rekla. Mislim da je puno veći grijeh šutjeti, ništa ne govoriti, gledati kako narod propada i samo brinuti o tome da vam gospodin Milanović da još jedan mandat.

Josipović: To smo vidjeli. Šutite zaista strašno. Pogotovo ako vaš prvi suradnik i šef krade milijarde, a vi ne lupate šakom o stol nego naprosto tome plješćete i dobijete nagradu - veleposlaničko mjesto u Washingtonu.

Grabar Kitarović: Vi vrlo dobro znate da nisam znala o tome. Dok sam bila ministrica vanjskih poslova ponosna sam na ono što sam učinila. Otvorila sam pregovore s EU, krenuli smo prema NATO-u, jako puno sam učinila i u Washingtonu otvorivši odnose sa SAD-om. O korumptivnim aferama nisam znala. Moje ministarstvo, dok sam ga ja vodila, nije radilo s Fimi-medijom, i vi jako dobro znate da ovime obmanjujete hrvatsku javnost.

Josipović: Ja samo citiram presudu. Vi ste bila članica Predsjedništva HDZ-a. Je li istina? Vidjeli ste - Fimi mediom se okoristila vaša stranka. Osuđena je zbog kaznenog djela. Vi ste bili u tijelu koje vodi tu stranku i možda vi niste znali, ali to onda govori koliki su vaši kapaciteti da prepoznate kriminal i lupite šakom o stol.

Grabar Kitarović: Gospodine Josipoviću, opet izvrćete istinu. Vi znate da su se u to vrijeme mediji naslađivali time da nisam išla na sjednice Predsjedništva, nisam bila pozivana. To je bilo u uskom krugu. A što se tiče presude, gospođa sutkinja je rekla da se time cijeli HDZ ne proglašava zločinačkom organizacijom. Ja bih vas molila da se vi i premijer Milanović suzdržite od takvih objeda i predrasuda jer time kriminalizirate 220 tisuća ljudi koji su članovi HDZ-a i koji rade pošteno. Osuđeno je nekoliko osoba. HDZ je imao tu snagu pokrenuti borbu protiv korupcije u vlastitim redovima.

Što su još o ovom pitanju rekli doznajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene