Političku klimu u odnosima između Hrvatske i Turske pokušat će popraviti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlaskom u tu zemlju i susretom s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom. Bit će joj to prvo ovogodišnje putovanje, s iznimno važnim zadatkom.

Galerija


Crveni tepih i svečani doček za dva dana Kolindu Grabar-Kitarović čekaju ispred palače turskog predsjednika.

U četiri oka predsjednica će razgovarati s turskim šefom države. Zatim slijedi sastanak izaslanstava i radna večera. Ključna tema je stanje u Bosni i Hercegovini.

Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona. Predsjednica, doznajemo, smatra da za to nema previše vremena. Kod Erdogana ih gura zbog njegovih bliskih veza s Bakirom Izetbegovićem.

Bivši šef diplomacije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret. "Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni", kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske. Oporba od Predsjednice očekuje ozbiljan razgovor i rezultate.

"Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonijela i odgovornost vanjske politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene rješavati taj problem", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno. "Prije svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, biti jedan od jamaca stabilnosti Bosne i Hercegovine", kaže Hajduković.

Predsjednici je Turska prva ovogodišnja destinacija. Prema podacima Ureda Predsjednice, prošle je godine izvan Hrvatske bila u devet službenih posjeta, od čega tri radna. Ostalo su konferencije, trilaterale i skupovi. Bila je na ukupno 24 putovanja.

Od početka mandata posjetila je i Australiju i Novi Zeland, nekoliko puta i SAD. Bila je u Afganistanu, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru.

Politolog Vedran Obućina misli da je dobro što joj je BiH jedan od prioriteta. "Pitanje je što će Erdogan tražiti zauvrat, kakav će biti njegov stav. Radi li se o nekim gospodarskim ulaganjima, o političkim ulaganjima. Moramo računati da je Balkan područje interesa multipolarnih sila, jer Moskva, Bruxelles, Washington, ali i Ankara imaju vrlo velik interes", kaže Obućina.

A sredinom mjeseca, nakon razgovora s Erdoganom, Predsjednica će ponovno u BiH. Odnosi Zagreba i Sarajeva u posljednje vrijeme daleko su od idiličnih. A Hrvatsku prije svega zanima popravljanje položaja bosanskohercegovačkih Hrvata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.