Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska delegacija

Predsjednica i šef HGK u Katru: "Došli smo poručiti da je Hrvatska privlačna za poslovanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HGK Luka Burilović tijekom posjeta gospodarskog izaslanstva državi Katar sastali su se šeikom Abdullahom Al-Thanijem, predsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Države Katar

„Došli smo približiti sliku Hrvatske Katru i poslati poruku katarskim investitorima da je Hrvatska privlačna zemlja za poslovanje. Naši gospodarstvenici koji već uspješno posluju na ovom tržištu dokaz su da je ono dobra prilika za izvoz i uvjeren sam da će i ovaj posjet donijeti nove poslovne ugovore.“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović istaknuvši kako je na sastanku s premijerom Katra iskazan interes za sektore graditeljstva, energetike, IT-a, a posebno za prehrambenu industriju s obzirom da je Hrvatska prepoznata kao proizvođač halal proizvoda.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani Šeik nakon susreta s Predsjednicom: "Hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos"

Arhitekt Otto Barić koji je projektirao rukometnu dvoranu u Dohi vrijednu 150 milijuna eura otkriva koji je ključ uspjeha na arapskom tržištu. „Teško se probiti na ovo tržište, ali najvažnija stvar jest steći povjerenje. To traje i zahtijeva izniman napor, a mi smo to uspjeli s dvoranom koju smo izgradili u rekordnom roku. Ovaj dolazak ima poseban značaj jer bez političke i institucionalne potpore proboj ovdje nije moguće.“ ističe Barić.

„Katar je izazovna zemlja za koju se treba oboružati znanjem, strpljenjem i dobrom pripremom. Posao se može raditi, ali se trebaju poštovati pravila“ rekao je direktor Emersona, svjetski uspješne IT tvrtke iz Hrvatske koja s katarskim partnerom radi na dva data centra u sklopu nove katarske luke.

Privlačnost za poslovanje u ovoj zemlji leži u njenom visokom standardu s obzirom na bogatstvo plinom i naftom koje generiraju 90 posto ukupnog izvoza te više od 75 % proračunskih prihoda. Katar je treća zemlja prema rezervama plina.

Poseban naglasak je stavljen na gospodarske odnose Republike Hrvatske i Države Katra, energetiku te terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku kao i važnosti diversifikacije kao preduvjeta energetske neovisnosti. Predsjednica i predsjednik Vlade izrazili su uvjerenje kako će djelovanje zajedničkog gospodarskog odbora biti preduvjet za daljnju konkretizaciju gospodarske suradnje, kao i potpisivanje Memoranduma o suradnji dviju gospodarskih komora.

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora koja uz političku, društvenu i gospodarsku ima i važnu energetsku komponentu. Ocijenjeno je kako je povezivanje sjevera i juga Europe jamac političke i gospodarske stabilnosti država uspravnice.

 

Predsjednik Vlade Države Katra naglasio je velike mogucnosti za građevinske kompanije te je istaknuta namjera unaprjeđenja suradnje. Istaknut je i veliki potencijal Hrvatske kao izvoznika prehrambenih proizvoda s obzirom da je Hrvatska jedna od prepoznatih država proizvođača hrane s halal certifikatom.

Sastanku su prisustvovali i muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U nastavku prvog dana službenog posjeta Državi Katru predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se sa šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, Ocem Emirom Države Katra.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene