Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Požegi

Zlatna dolina čeka puni sjaj: Za demografiju lani uloženo milijun i pol kuna, ali stanovnika je sve manje. Nekoliko kilometara od centra nemaju ni vodu ni cestu

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Požega - 6 Život u Hrvatskoj: Požega - 6 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Požega - 1 Život u Hrvatskoj: Požega - 1 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Požega - 2 Život u Hrvatskoj: Požega - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Požega - 3 Život u Hrvatskoj: Požega - 3 Foto: DNEVNIK.hr +8 Život u Hrvatskoj: Požega - 4 Galerija 1/13 >>
Nalazi se u središnjem dijelu Slavonije, okružena je Psunjem, Papukom, Krndijom, Diljem i Požeškom gorom. Požega ima proračun od gotovo 170 milijuna kuna, kojim se nastoji poboljšati standard za oko 26 tisuća stanovnika, te više od dvije tisuće nezaposlenih.

Poznata je po potocima i slapovima koje je opjevao i njezin slavni pjesnik Dobriša Cesarić

Pročitajte i ovo Život u Hrvatskoj: Virovitica - 6 ŽIVOT U HRVATSKOJ Grad drva, mostova i kružnih tokova dom je najvećeg koncertnog klavira u Hrvatskoj, ali i jednako velikih afera Život u Hrvatskoj: Krapina - 9 Život u Krapini Grad krapinskog pračovjeka, u kojem uz kajkavske popevke i mladi robotičari bolje upijaju znanja

Požega je dala mnoge književnike, slikare, glumce, pjevače. Strmi obronci Požeške gore nepresušna su inspiracija i brojnim vinarima. Tekstilna industrija je utihnula, prehrambena je na koljenima. Iz industrijske zone bruje još samo metaloprerađivači i proizvođač namještaja.

Rijetka radna mjesta otvaraju privatni poduzetnici. Jurica je u svoj pogon za proizvodnju PVC stolarije uložio vlastiti novac. "Krenuli smo s pet ljudi, evo danas imamo trinaest zaposlenih i kontinuirano se širimo i to mislimo i ove godine još zapošljavati".

Grad je u gospodarstvo prošle godine uložio oko milijun kuna. Za demografske mjere više od milijun i pol. Uveden je dvosmjenski rad vrtića, a jedna od ukupno tri osnovne škole nakon 40 godina dobila je sportsku dvoranu. No, broj stanovnika i dalje se smanjuje. O tome svjedoči i novi autobusni kolodvor, koji ima manje perona nego napušteni stari.

Ipak, svake godine, dva ili tri puta gradom se zaori "prisežem“. Vojarna 123. brigade jedino je mjesto u Hrvatskoj za temeljnu obuku ročnika. Do sad je u Požegi obuku završilo preko deset tisuća ročnika, od toga 1260 žena. Na tu svečanu prisegu dolaze rodbina, roditelji i prijatelji mladih ročnika.

Zatvorenici proizvode ukrase i opremu za kaznionicu

Među većim poslodavcima u Požegi je i Kaznionica. Prošle godine kroz nju je prošlo 397 zatvorenica i zatvorenika. O njima skrbe 192 policijska službenika i civila. Stanarima Kaznionice, koji borave na zatvorenim, poluotvorenim ili otvorenim odjelima, omogućen je rad u nizu radionica. Sami proizvode sve što je sustavu potrebno.

Oni skloni umjetnosti, izrađuju jedinstvene suvenire. A radi se i u gradu. U prošlom mandatu Požežani su uz Katedralu Sv. Terezije Avilske dobili novi gradski trg, vrijedan osam milijuna kuna. Na kraju ovog mandata najavljuje se rekonstrukcija središnjeg baroknog Trga Svetog Trojstva, čija je procijenjena vrijednost 22 milijuna kuna.

U energetskoj obnovi posla je bilo i za Uskok koji gradonačelnika sumnjiči za trgovinu utjecajem. Optužnica zbog malverzacija u dogradnji škole već je napisana, i u travnju ga čeka optuženička klupa. Istodobno je u tridesetak sela koja pripadaju Požegi vrijeme stalo. Sedam kilometara od središta grada živi se bez ceste i vode.

Grad okružen vijencem starog gorja, razvoj je počeo još u srednjem vijeku. U 21. stoljeću, Zlatna dolina još čeka svoj puni sjaj.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene