Iako Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin gravitiraju deseci tisuća pacijenata, ondje liječnika kritično nedostaje. Da stvar bude gora, nitko se nije javio ni na natječaj za specijalizaciju. Tamo kažu - sad je stvarno 5 do 12.

Galerija Kninska bolnica Marko Jelić Andrej Plenković +3 Vili Beroš

Premda u Hrvatskoj više od tisuću mladih liječnika čeka specijalizaciju, specijalizanata u kninskoj bolnici ni za lijek. Građani uglavnom pretpostavljaju da je problem u malim plaćama. Svi su složni u tome da im je bolnica neophodna, no pitanje je hoće li ih u njoj imati tko liječiti.

Vezani članci Dražen Ressler - 1 Zapovjednik Ressler: "Pokušavamo od naših vojnika stvoriti vođe kakve smo imali u Domovinskom ratu" Ilustracija Tri osobe poginule nakon udara groma: "Drveće nije sigurni zaklon"

U kninskoj bolnici znakovitog imena Hrvatski ponos rijetki žele raditi. Na specijalizacije raspisane još lani u kolovozu nitko od liječnika specijalizanata nije se javio. Da alarm zvoni, svjesni su i u bolnici. "Koliko je meni poznato, već je 800 liječnika otišlo iz Hrvatske. Nažalost, među njima je i moj sin", rekla je predsjednica Stručnog vijeća bolnice Nada Kljajić.

Ne piše se, kaže, Kninu, ni dobra liječnička budućnost, jer njih petero u idućih godinu i pol dana mora otići u mirovinu. Da se izbjegne ono najgore, trebalo bi se mnogo toga učiniti.

"Nekakvo rješenje u vidu stambenog zbrinjavanja, dodatak na plaću, radno mjesto za supružnika i mjesto u vrtiću ili školi za dijete, to bi, vjerujem, privuklo određeni dio mladih liječnika", objašnjava ravnateljica bolnice u Kninu Kristina Bitunjac.

Iako je bolnica pod kapom Županije, prve poteze za spas vuku u Gradskoj upravi. Specijalizantima obećavaju dvije tisuće kuna mjesečno, ali i krov nad glavom, jer gradskih kvadrata ima. "Pola ide za vojsku i policiju, sigurnosne snage. To je nekakav prioritet državi. Ja govorim što je nama prioritet, nama je medicinsko osoblje", jasan je gradonačelnik Marko Jelić.

Resorni ministar Vili Beroš svjestan je problema. Tvrdi da otvoreno razgovaraju o akutnoj problematici te da rade na pronalasku rješenja. Jedno je od pitanja i leži li rješenje kadrovskih i financijskih problema bolnice u Kninu u tome da država preuzme upravljanje bolnicom.

"Cijeli taj sustav i može li država pomoći suvišno je pitanje. Država i ovako i onako pomaže svakoj bolnici", odbacuje odgovornost premijer Andrej Plenković.

Pomoći će, kaže, i kninskoj. Kako konkretno, nije rekao. Iz Hrvatske liječničke komore poručuju pak da, dok država u ruke ne uzme i raspisivanje i financiranje specijalizacija, problem se neće riješiti.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju