Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVSTVO PRED NOVIM IZAZOVIMA

Povratak na "staro normalno": Udruge upozoravaju na duže liste čekanja onkoloških pacijenata

Aktualno Galerija Upozorenja na duže liste čekanja Upozorenja na duže liste čekanja Foto: DNEVNIK.hr Upozorenja na duže liste čekanja Upozorenja na duže liste čekanja Foto: DNEVNIK.hr Upozorenja na duže liste čekanja Upozorenja na duže liste čekanja Foto: DNEVNIK.hr +0 Upozorenja na duže liste čekanja Galerija 1/4 >>
COVID potvrde i maske za sada ostaju samo u zdravstvu i socijali. Bolnički sustav više nije opterećen COVID pacijentima pa se većina bolnica vraća u normalu. No, stručnjaci upozoravaju da nam tek sada slijedi epidemija onkoloških i mentalnih bolesti.

U Kliničkoj bolnici Dubrava stanje je kao nekad - u danu se obavi oko 200 pregleda i dijagnostika. Potvrdila je to i pacijentica Irfeta koja je ondje došla na vađenje krvi i pregledu pluća. Kako je ispričala Irfeta, došla je u devet sati i sve je već bilo puno.

Među pacijenticama je bila i Anica. Na pitanje o tome jesu li ljudi izbjegavali odlazak liječniku za vrijeme epidemije koronavirusa, Anica je poručila kako smatra da oni nisu ni pozivali i da se nije išlo ni na kakve preglede.

Podsjetimo, u jeku epidemije koronavirusa, ova je bolnica podnijela golem teret krize. U jednom trenutku u njoj se liječilo više od 500 COVID pacijenata koliko ih je sada u cijeloj zemlji. Stanja u toj zdravstvenoj ustanovi prisjetio se i pročelnik Poliklinike KB Dubrava Jurica Maraković.

"U zadnjem valu Dubrava se nije zatvarala. Zbrinjavali smo sve pacijente, ali radili smo s pacijentima koji nisu bili zaraženi COVID-om. Danas imamo oko 20 pacijenata i nemamo nikoga na intenzivnoj", rekao je Maraković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dobre vijesti iz zdravstva Popušta pritisak COVID bolesnika: KBC Zagreb smanjio liste čekanja na ključne terapije čak do 90 posto

Pročitajte i ovo Ivica Grgurević Svijesnost o raku debelog crijeva Svaki dan dijagnosticira se 10 novih slučajeva: "Hrvati su najdeblja nacija u Europskoj uniji. Svaka smrt od ove bolesti je bespotrebna"

Sve hrvatske bolnice unatrag dvije godine po nekoliko su puta reducirale svoj rad u hladni pogon. Neki su pacijenti izbjegavali bolnice zbog straha od zaraze koronavirusom. Koliko je sada stanje drugačije zna voditeljica Odjela za dijagnostičku radiologiju KB Dubrava Gordana Ivanac.

"Vratili su nam se u punom opsegu kao nekad, sve dijagnostike su otvorene, sudjelujemo i u nacionalnom screeningu za otkrivanje karcinoma dojke i pluća", rekla je Ivanac za Dnevnik Nove TV.

Povratak na "staro normalno" sa sobom je donio i liste čekanja u zdravstvenom sustavu. Na to, ali i na kasno otkrivanje karcinoma zbog COVID okolnosti upozoravaju iz brojnih udruga.

"Razmjeri toga su toliki da su čak i privatnici uveli liste čekanja. Ni kod njih se više ne može platiti i obaviti. Nama su se javio jedan metastatski pacijent koji je dobio termin za magnetsku razonancu 2023. što je apsolutno nedopustivo", ispričao je Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Pročitajte i ovo Maske - 2 ublažavanje mjera Skidamo maske, ali zato nam prijete neke druge opasnosti: "Viđamo kliničke slike koje odudaraju od pravila''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kronologija virusa u Hrvatskoj Nakon dvije godine "staro normalno": Danas bez maske u trgovinu, tramvaj...Od potpunog lockdowna do kolektivnog imuniteta

Posljedice COVID-a na svojim će leđima posebice osjetiti Klinike za psihijatriju. Stručnjaci upozoravaju kako je kod građana došlo do pandemijskog zamora.

"Kada su osobe dugo izložene nekoj situaciji, njihove mogućnosti da se prilagode toj situaciju opadaju. Primijetili smo porast od 20 do čak 30 posto, prvenstveno anksioznih poremećaja, depresije, bolesti ovisnosti, ali i različitih poremećaja spavanja", rekao je Porin Makarić, psihijatar i koordinator za COVID 19 u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Tek što se primirila jedna kriza, zdravstvo je opet pred novim izazovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene