Visoki kazneni sud potvrdio je presudu od 4,5 godine zatvora Gabrijeli Čičković, vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu, u kojem je u siječnju 2020. u požaru poginulo šest osoba.

Galerija Gabrijela Čičković Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 2 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 +0 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 4

Gabrijela Čičković je ranije nepravomoćno osuđena na Županijskom sudu u Zagrebu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Na presudu se žalila, no Visoki kazneni sud odbio je žalbu i potvrdio presudu.

U požaru koji je izbio u domu zbog kvara na kaloriferu poginulo je šestero teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

U obrazloženju Sud ističe kako smatra da je ova kazna opravdana i da će "utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini".

Čičković, koja se tijekom suđenja izjasnila da se ne smatra krivom, osuđena je jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama, čime je prouzročila smrt šest osoba.

Imala je odobrenje i ispunjene uvjete za profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba za 13 starijih i nemoćnih osoba u obiteljskom domu. Naknadno je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila usluge skrbi sa smještajem starijih osoba.

Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Nakon stravičnog požara: Srijeda proglašena Danom žalosti u Krapinsko-zagorskoj županiji

U stambeni objekt smjestila je 19 korisnika, a u pomoćni objekt - spremište, šest starijih teško pokretnih i nepokretnih korisnika. Bila je svjesna da su ti korisnici potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Za skrb o svih 25 korisnika u noćnoj smjeni u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila je samo jednu njegovateljicu. Time je pristala na to da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

Bivša štićenica staračkog doma Zelena oaza Novi šok i suze u domu Zelena oaza: "Sad moram majku negdje smjestiti, a nemam i ne znam gdje"

Tijekom noći u siječnju 2020. u pomoćnom objektu je došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija. Uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Šest korisnika socijalnih usluga smrtno je stradalo u pomoćnom objektu zbog gušenja ugljičnim monoksidom. Njihova tijela su izgorjela, navodi se u priopćenju suda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju